Džomić više nije prijetnja za Crnu Goru

Agencija je obavijestila MUP o novoj procjeni, čime se otvara prostor da on promijeni rješenje kojim je Džomić protjeran
53 pregleda 217 komentar(a)
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Velibor Džomić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.08.2015. 05:19h

Sveštenik SPC Velibor Džomić više nije prijetnja po nacionalnu bezbjednost, procijenila je ANB.

Ona je o tome, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, obavijestila MUP čime se otvara prostor da ta institucija promijeni rješenje kojim je Džomić protjeran iz Crne Gore.

Upravo je negativno mišljenje ANB-a bilo stavka na koje se pozvao MUP kada svešteniku nije dozvolio produženje boravka.

Novi direktor ANB Dejan Peruničić na ovaj način je promijenio stav prethodnika, jer je sveštenik procjenjivan kao prijetnja za nacionalnu bezbjednost od mandata direktora Duška Markovića, preko Vladana Jokovića do Bora Vučinića.

Džomić sinoć nije bio obaviješten o odluci ANB-a. Na pitanje da li će se vratiti u Crnu Goru ili čeka obavještenje iz MUP-a, rekao je “Vijestima” da će se” narednih dana konsultovati i odlučiti šta da radi”.

Upravni sud je do sada presudama tri puta ukidao rješenja MUP-a kao nezakonita, ali je ta institucija ostajala pri istoj odluci. Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je ranije da MUP samo prati zakon u kom se navodi da ministarstvo ne može produžiti boravak onima koje ANB označi kao opasnost za državne interese.

Džomić je još prije nekoliko godina tražio produženje boravka, ali je njegov predmet prebacivan sa niže na višu instancu, a odluke su bile uvjek suprotne. Sve do februara ove godine kada je MUP donio konačno rješenje, na osnovu koga je on protjeran. Odluku je kasnije oborio Upravni sud, ali Džomiću nije dozvoljen prelazak granice iz Srbije u Crnu Goru.

Bonus video: