EK očekuje više rezultata od Crne Gore kako bi dobili datum početka pregovora

Vidljiv je napredak u svim oblastima, a ohrabrujuće su i ocjene iz Brisela za dosadašnji učinak, rekao je Roćen
57 pregleda 0 komentar(a)
Delegacija, EU, parlamentarci, Foto: Gov.me
Delegacija, EU, parlamentarci, Foto: Gov.me
Ažurirano: 17.05.2011. 18:57h

Evropska komisija očekuje više rezultata od Crne Gore kako bi dobili datum početka pregovora, jer još puno toga može da se uradi u narednim nedjeljama, ocijenio je zamjenik direktora Generalnog direktorata Evropske komisije (EK) za proširenje Stefano Sanino.

On je u okviru drugog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore istakao da u Crnoj Gori postoji jaka odlučnost u ispunjavanju ključnih prioriteta iz preporuka EK. Sanino je rekao da su se, kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, proteklih mjesevi dogodile važne stvari.

"Vjerujem da je to oblast gdje se u smislu prevencije može zajednički raditi. I saradnja sa civilnim društvom se razvija pozitivno, a početni koraci nove Vlade su veoma pozitivni“, kazao je Sanino, pozdravljajući odluku Vlade da dekriminalizuje klevetu.

Upozoravajući na važnost slobode izražavanja, Sanino je kazao da Vlada mora pokazati da se nasilje nad novinarima više neće tolerisati.

"Svi treba da upute tu poruku kako bi se promijenila svijest i kako bi se svako nasilje kaznilo, jer nije dozvoljena diskriminacija po bilo kom osnovu“, rekao je on.

Predsjednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan rekao je da se nada da će Crnoj Gori uskoro biti određen datum o pregovorima. On je rekao da parlement Evrope podržava proširenje, ističući da Crna Gora može preuzmeti odgovornost i biti primjer za druge u regionu.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić kazao je da su evropske integracije uslov ukupne emancipacije zemlje, dok je ministar vanjskih poslova Milan Roćen ocijenio je dobijanje statusa kandidata za članstvo kruna dosadašnjeg rada na evropskim integracijama.

Napredak je vidljiv u svim oblastima

"Vidljiv je napredak u svim oblastima, a ohrabrujuće su i ocjene iz Brisela za dosadašnji učinak“, naglasio je Roćen.

On je rekao da je ključni uslov za Crnu Goru osposobljenost institucija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, izgradnja demokratskog društva i vladavine prava i obezbjeđivanje nezavisnosti u radu pravosudnih organa.

Poslanik PzP-a Branko Radulović smatra da vlast misli da je dovoljno ispuniti uslove ući u EU kao Rumunija i Bugarska. Radulović smatra da takav pristup neće donijeti rezultate.

"Siguran sam da ni vi u Evropi ne želite da se ponove Bugarska i Rumunija. Mi i danas ispunjavamo sedam uslova, ali nijesam siguran da li ćemo ispuniti 23. Poglavlje koje se odnosi na pravosuđe, a da ne budemo kao Bugari i Rumuni“, rekao je Radulović.

Evropski poslanik Jelko Kacin rekao je da nije primjereno isticati bilo koju državu i da tako nešto se ne dešava prvi put.

"Ne znam da li je to razlog za vaša unutrašnja prepucavanja. Te zemlje će dati zeleno svijetlo za otvaranje pregovora Crne Gore i molim da to uvažavate“, poručio je Kacin.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) Nebojša Medojević ocijenio je da je interes opozicije da Crna Gora dobije datum pregovora sa EU, jer će to značiti više discipline i reda u svim oblastima crnogorskog društva.

On je nakon razgovora članova NSEI sa poslanicima Evropskog parlamenta rekao da je evropskim parlamentarcima prenio da je vladavina prava, odnosno borba protiv kriminala i korupcije, ključni izazov za Crnu Goru u nastavku evropskih integracija.

Radunović: Crna Gora nije slobodno društvo

Poslanik SNP-a Predrag Bulatović rekao je da opozicija želi da Crna Gora što prije dobije datum pregovora, ali da je od toga mnogo važnije biti objektivan u dosadašnjim dostignućima.

Dok je Bulatović upozoravao da kontrolna uloga parlamenta nije dovoljno afirmisana, njegov stranački kolega Vasilije Lalošević rekao je da ne treba gurati probleme pod tepih i da otvaranje tema koje nijesu prijatne za vlast, ne znači da je opozicija neprijatelj Crne Gore.

Konstatujući da Crna Gora nije slobodno društvo, poslanik Nove Slaven Radunović kazao je da politička elita ne želi da pretrči put ka članstvu u EU.

"Želimo da usvojimo i implementiramo sve u EU standarde“, poručio je Radunović.

Umjesto međunarodne zajednice, slušajte ljude koji ovdje žive

Evropska parlamentarka Doris Pak kazala je da je dobro što vlast i opozicija imaju isti stav po pitanju evropskih integracija, ali da je čudno što civilni sektor može da dobije tekst izbornog zakona samo preko ambasada.

“Imamo i žalbi da vi previše slušate međunarodnu zajednicu, a ne slušate ljude koji žive ovdje. Takve pritužbe prihvatam samo djelimično, ali mogu da ih razumijem. Trebalo bi da ljudi u civilnom društvu budu upoznati sa tim. Bilo bi dobro da pitate i eksperte”, poručila je ona, pitajući kako je moguće da u Crnoj Gori postoje zakoni koji se ne primjenjuju.

Predsjednik parlamenta Krivokapić obećao je da će tekst izbornog zakona tokom sedmice biti objavljen na sajtu Skupštine, ističući da je sve bilo transparentno u prethodne četiri godine.

Bonus video: