EK: Tužilaštvo i policija moraju biti efikasni

"Komisija je svjesna skorašnjih istraga koje se tiču policije. Ne komentarišemo istrage koje su u toku. Očekujemo da sve crnogorske institucije obavljaju svoje dužnosti efikasno i efektivno kako bi se postigli opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava"
110 pregleda 8 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Maja Kocijančić, Foto: Beta
Ažurirano: 04.03.2016. 19:50h

Evropska komisija očekuje da Specijalno tužilaštvo i policija efikasno obavljaju dužnosti kako bi se postigli opipljivi rezultati u vladavini prava.

Ovo je "Vijestima" saopštila portparolka EK za susjedsku politiku i proširenje, Maja Kocijančić, u odgovoru na pitanje kako, s obzirom na to da je u više izvještaja o napretku naglašeno da saradnja između policije i tužilaštva mora biti osnažena, komentarišu nedavne sukobe između te dvije institucije.

"Komisija je svjesna skorašnjih istraga koje se tiču policije. Ne komentarišemo istrage koje su u toku. Očekujemo da sve crnogorske institucije obavljaju svoje dužnosti efikasno i efektivno kako bi se postigli opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava", navela je Kocijančić.

Uprava policije je zatražila od Vlade da ih zaštiti od “konstantne atmosfere nepovjerenja” koju navodno proizvodi Specijalno državno tužilaštvo, čime je eskalirao javni rat između ove dvije institucije, nakon višegodišnjeg međusobnog optuživanja i sukobljavanja iza scene. UP, na čijem se čelu nalazi Slavko Stojanović optužila je Specijalno tužilaštvo da je bez “prezentovanih dokaza” pritvorilo v.d. šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i njegovog inspektora Nikolu Terzića. Oni su uhapšeni u istrazi zbog nestanka dijela dokaza oduzetih tokom pretresa kuće Veselina Mujovića, osumnjičenog da je od Svetozara Marovića uzeo oko 800.000 eura da bi navodno dao mito tužiocima.

Bonus video: