Ekonomist: Bugari za, Šveđani koče

U članku "Mala balkanska zemlja kuca na vrata Evropske unije" ističe se da je "većina članica EU za otvaranje pregovora
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 20:19h

Lideri Evropske unije će na samitu koji će se održati 28. i 29. juna raspravljati o eurokrizi a možda će se, što je iznenađujuće, i Crna Gora naći na njihovom dnevnom redu i to ne zbog toga što koristi euro iako nije u eurozoni, piše britanski "Ekonomist".

U članku "Mala balkanska zemlja kuca na vrata Evropske unije", objavljenom u štampanom i onlajn izdanju uticajnog britanskog časopisa, ističe se da je "većina članica EU za otvaranje pregovora šestogodišnje balkanske zemlje za članstvo u Uniji"

"Možda se to neće dogoditi. Bugari smatraju da to ne bi bilo fer prema Crnoj Gori, ali Šveđani nijesu sami u želji da ta zemlja ponudi još dokaza u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", piše Ekonomist.

Dalje se u tekstu naglašava da su "crnogorski sudovi ponudili pomoć u vezi sa borbom protiv korupcije i to početkom juna".

"Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača je osuđen na kaznu zatvora zbog korupcije, a sa njim i njegov bivši zamjenik Dragan Marović. Marović je brat potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, na čijem je čelu Milo Đukanović koji dominira crnogorskom politikom više od dvije dekade", navodi se u tekstu.

U tekstu se podsjeća da su, nakon što je 2010. uhapšen bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, evropski lideri "brzo prihvatili tu zemlju u klub, pa će ona od naredne godine biti 28. članica EU".

"Gospodin Marović smatra da je suđenje organizovano da se impresionira EU", piše Ekonomist.

Dodaje se da premijer Crne Gore Igor Lukšić smatra da korupcija mora biti istražena do kraja", te da NVO aktivistkinja Vanja Ćalović ocjenjuje da Lukšić "samo izvršava odluke Đukanovića zbog čega je borba protiv organizovanog kriminala farsa".

"Ćalović za koju sve ankete ukazuju da je među najpopularnijim ljudima u zemlji, organizuje proteste i traži da Lukšić podnese ostavku. Nakon što su protesti počeli, u januaru, govorilo se o 'crnogorskom proljeću'.

Sada se brojka demonstranata smanjila, a Lukšić je još uvijek na toj poziciji. Ukoliko Crna Gora otpočne pregovore, vlada može raspisati prijevremene izbore", predviđa Ekonomist.

Prema pisanju tog medija, Lukšić tvrdi da, koliko je on upoznat, Crnogroci smatraju da je njegova stranka jedini racionalni izbor.

"NVO aktivistkinja Daliborka Uljarević kaže da kada je Lukšić postao premijer bilo i dosta entuzijazma u vezi sa tim da će biti promjena. Sada, napominje ona, mnogi misle da nije ispunio očekivanja", zaključuje Ekonomist.

Danska ulaže velike napore

Jedan od portparola danskog predsjedništva Luiza Bart kazala je juče "Vijestima" da je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom politička odluka koja se u ovom trenutku ne može predvidjeti.

"Dansko predsjedništvo ulaže velike napore da omogući otvaranje pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Otvaranje pregovora je politička odluka koja zahtijeva jednoglasnu odluku zemalja članica", odgovorila je Bert na pitanje "Vijesti" da li će Savjet dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Podgoricom.

Galerija

Bonus video: