Ekonomsko državljanstvo neće negativno uticati na put ka EU

Evropska komisija (EK) objavila je polovinom sedmice prvi put Izvještaj o rizicima programa za državljanstvo i prebivalište stranim investitorima u EU
1198 pregleda 3 komentar(a)
Dobio crnogorska dokumenta po skraćenom postupku: Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević
Dobio crnogorska dokumenta po skraćenom postupku: Taksin Šinavatra, Foto: Savo Prelević

Program ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori „ne može i neće negativno uticati na proces evropskih integracija naše države, saopšteno je iz Vlade.

„Model koji je kreirala Vlada obezbjeđuje transparentnost i kredibilnost, s obzirom na to da je obezbijeđena provjera na više nivoa i od strane različitih aktera. Država je preuzela punu odgovornost za primjenu Programa i jasno propisala način njegove realizacije i definisala kriterijume”, saopšteno je iz vladinog Sekretarijata za razvojne projekte.

Evropska komisija (EK) objavila je polovinom sedmice prvi put Izvještaj o rizicima programa za državljanstvo i prebivalište stranim investitorima u EU. Komisija smatra da praksa dijela članica da prodaju pasoše i boravišne dozvole pomaže organizovanim kriminalnim grupama da se infiltriraju u Uniju, čime se povećava rizik od pranja novca, korupcije i utaje poreza. U izvještaju se kratko pominje i Crna Gora i navodi da će EK do završetka pregovora o pristupanju pratiti kako će se sprovoditi proces dodjele ekonomskog državljanstva.

Iz Sekretarijata objašnjavaju da aplikant podnosi zahtjev za realizaciju posebnog programa preko agenta za posredovanje, a provjeru aplikanta vrše agenti za ocjenu međunarodne podobnosti, koji moraju imati licence.

“Određene provjere, u skladu sa zakonom, vrši i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Za izbor renomiranih svjetskih kompanija koje vrše provjeru kredibilnosti klijenata već je raspisan javni poziv. Podsjećamo da je ovaj program investicioni i usmjeren isključivo na podršku rastu i razvoju države kroz očekivano povećanje stranih direktnih investicija te otvaranje novih radnih mjesta. Omogućavamo stvaranje novih vrijednosti u Crnoj Gori i sticanje novih znanja i vještina koje sa sobom donose uspješni i renomirani investitori”.

Bonus video: