Bilčik: EP će nastaviti da podržava priključenje Crne Gore EU

Bilčik je, kako je saopšteno iz Skupštine, iskazao spremnost da poslanici EP iskustvom podrže crnogorske parlamenatarce u daljem procesu integracije i usvajanja evropskih standarda
662 pregleda 2 komentar(a)
Brajović na sastanku, Foto: Gov.me
Brajović na sastanku, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.02.2020. 16:14h

Evropski parlament (EP) će, imajući u vidu značajan doprinos Crne Gore stabilnosti regiona, nastaviti snažno da podržava proces proširenja i njeno priključenje Evropskoj uniji (EU), poručio je poslanik EP, Vladimir Bilčik.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović sastao se danas sa delegacijom EP, koju predvodi Bilčik, koji je koopredsjedavajući sastankom Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Bilčik je, kako je saopšteno iz Skupštine, iskazao spremnost da poslanici EP iskustvom podrže crnogorske parlamenatarce u daljem procesu integracije i usvajanja evropskih standarda.

Ističući da u potpunosti poštuju suverenitet Crne Gore da uređuje vjerska pitanja, on je naglasio da je uvjeren da će dijalog dovesti do implementacije usvojenih zakonskih rješenja.

„EP nastaviće da snažno podržava proces proširenja i priključenje Crne Gore EU, imajući u vidu značajan doprinos koji Crna Gora daje stabilnosti regiona“, istakao je Bilčik.

Sagovornici su konstatovali da će kontinuirana podrška EU Crnoj Gori u dostizanju standarda Unije biti nastavljena u narednom periodu i saglasili se da politika proširenja treba da ostane visoko na listi prioriteta EU i u novom sastavu njenih institucija.

„Oni su naveli šta očekuju od predložene evropske politike i razgovarali o modelima buduće saradnje u cilju ubrzavanja procesa integracija Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Brajović se osvrnuo na rezultate Skupštine Crne Gore u proteklom periodu, ističući značaj rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

On je naveo da je uvjeren da će sve parlamentarne partije učešćem u radu Skupštine i radnih tijela pokazati neophodan stepen odgovornosti prema građanima Crne Gore.

Brajović je podsjetio na spremnost vladajuće koalicije da bez uslovljavanja radi na unaprjeđenju izbornog ambijenta i jačanju povjerenja građana u izborni proces.

Ističući bogatstvo Crne Gore kao multietničke građanske države, on je kazao da svojim ostvarenjima nastoje da pruže snažne argumente za dalju podršku evropskih institucija crnogorskom integracionom putu.

Brajović je istakao da je ovaj susret i sastanak POSP-a odlična prilika da sa novim poslanicima iz EP otvoreno razgovaraju o postignutom napretku Crne Gore i daljim izazovima u procesu pristupanja.

Dva radna dana POSP-a, kako je dodao, omogućiće poslanicima da razgovaraju o društveno političkim dešavanjima u Crnoj Gori i regionu.

Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović.

Bonus video: