EP očekuje da Crna Gora u junu počne pregovore sa EU

Parlamentarci su pohvalili rezultate Crne Gore u oblasti zaštite i promocije prava LGBT osoba, naročito se osvrnuvši na saradnju sa nevladinom sektorom
0 komentar(a)
kukan, markovic, Foto: Gov.me
kukan, markovic, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.04.2012. 15:29h

Evropski parlament (EP) očekuje da će Crna Gora početi pregoovre sa Briselom u junu, saopšteno je iz ministarstva pravde nakon sastanla predsjedavajućeg delegacije EP za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan.

“EP će nastaviti da podržava Crnu Goru i da joj pomaže u njenim naporima na evropskom putu”, saopštio je Kukan na sastanku sa ministrom pravde i ljudskih prava, Duškom Markovićem.

Marković očekuje da će svi politički akteri pokazati neophodnu političku odgovornost i državotvornu mudrost

“Kukan je iskazao očekivanja EP da Crna Gora otpočne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u junu ove godine, napominjući da je to očekivanje zasnovano na rezultatima”, kaže se u saopštenju.

Marković je, dodaje se, upoznao evropske parlamentarce sa rezultatima u oblasti jačanja vladavine prava i reforme pravosuđa, posebno se osvrnuvši na reforme na ustavnom nivou.

Marković očekuje da će svi politički akteri pokazati neophodnu političku odgovornost i državotvornu mudrost kako bi se što prije postigao dogovor i u parlamentu izglasale izmjene Ustava.

“On se osvrnuo i na aktivnosti Crne Gore u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako u smislu izmjene postojećeg i donošenja novog zakonodavnog okvira tako i na operativnom planu borbe, ističući značaj uspješne bilateralne i regionalne saradnje u ovoj oblasti”, dodaje se u saopštenju.

Borba protiv homofobije

Marković je, navodi se, upoznao delegaciju EP sa konkretnim rezultatima u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, naglasivši uspješnost privremenog oduzimanja imovine stečene krivičnim djelom.

“Parlamentarci su pohvalili rezultate Crne Gore u oblasti zaštite i promocije prava LGBT osoba, naročito se osvrnuvši na saradnju sa nevladinom sektorom u oblasti borbe protiv homofobije”, kazali su iz Ministarstva.

Marković je u tom smislu upoznao sagovornike sa čitavim spektrumom saradnje sa civilnim društvom.

“Napomenuvši da je ta saradnja svakodnevna i to kako na strateškom nivou, tako i na nivou konkretnih radnih grupa koje obrazuje Vlada a koje obavezno uključuju predstavnike civilnog društva”.

Bonus video: