Episkopski savjet SPC: Nećemo dozvoliti politizaciju, mogući inscenirani incidenti

"Bilo kakve objave koje se šire po medijima ili društvenim mrežama u ime Episkopskog savjeta ili pojedinih episkopa, a njih je ovih dana previše za pojedinačne demante, nisu vjerodostojne i ni na koji način ne predstavljaju stavove naše Crkve, ukoliko se ne nalaze i na zvaničnim sajtovima naših episkopija", navodi se u saopštenju
32186 pregleda 115 komentar(a)
Episkopski savjet, Foto: Mitropolija.com
Episkopski savjet, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 03.01.2020. 12:30h

Crkva ne poziva, niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i vječnog ljudskog dostojanstva, saopštio je Episkopski savjet Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, nakon sastanka kod crkve Svetog Đorđa u Podgorici.

Poručuju i da se ne smije dopustiti da bilo ko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese.

"Sa svog sastanka kod hrama Svetog Đorđa u Podgorici, Episkopski savjet saopštava da ovako snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu riješenost naše Crkve i njenih vjernika da ne dozvoli politizaciju ovog pitanja sa bilo koje strane. Veoma je važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese. U isto vrijeme, ponavljamo da su dostojanstvene i molitvene litije najbolji vid evanđelskog otpora nepravdi koja je zadesila Crkvu od strane crnogorskih vlasti", navodi se u saopštenju.

Napominju da se unaprijed ograđuju od svih mogućih incidenata, koje bi, kako smatraju, neko mogao inscenirati u danima oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu, kako navode, do njih "dopiru pouzdana obavještenja", čiji bi cilj bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore.

Crkva, ističu, ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i vječnog ljudskog dostojanstva.

"Odgovornost za razbuktavanje podjela i dioba leži, prije i iznad svega, na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, donijeli nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine Srpske Pravoslavne Crkve. Na svakome je pravoslavnom vjerniku, s druge strane, odgovornost da ne nasjedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista", navodi se u saopštenju.

Crkva, dodaju, nastavlja svoju pravnu borbu. "U tom smislu je osnovan međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, koji se već godinama bavi ovim zakonom, zastupa interese naše Crkve na teritoriji Crne Gore pred relevantnim međunarodnim institucijama. Bilo kakve objave koje se šire po medijima ili društvenim mrežama u ime Episkopskog savjeta ili pojedinih episkopa, a njih je ovih dana previše za pojedinačne demante, nisu vjerodostojne i ni na koji način ne predstavljaju stavove naše Crkve, ukoliko se ne nalaze i na zvaničnim sajtovima naših episkopija, već služe samo za stvaranje još veće smutnje u društvu i, naročito, među vjernima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: