EU pita za šefove u civilu i uniformi

"Do sada nije bilo ni optužbi o komandnoj odgovornosti, saučesništvu, pomaganju i podsticanju", navodi EK
5 komentar(a)
sudije tužioci, Foto: Savo Prelević
sudije tužioci, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.11.2015. 20:22h

Treću godinu uzastopno Evropska komisija (EK) u Izvještaju o napretku zamjera Crnoj Gori što se ne istražuje komandna odgovornost u predmetima ratnih zločina.

EK je i u nedavno objavljenom Izvještaju sugerisala "proaktivniji pristup tužilaca u praćenju otvorenih optužbi za ratne zločine" i ocijenila da još nema optužbi za komandnu odgovornost, saučesništvo i podsticanje.

"Crna Gora mora učiniti više u borbi protiv nekažnjavanja ratnih zločina, treba efekasno da istraži, procesuira i pokuša da kazni ratne zločine u skladu s međunarodnim standardima. Do sada nije bilo ni optužbi o komandnoj odgovornosti, saučesništvu, pomaganju i podsticanju", zaključuje EK u poglavlju 23.

Takođe sugeriše crnogorskim tužiocima da pokažu proaktivniji pristup u praćenju neriješenih optužbi za ratne zločine. Do sada su sudske odluke, navode, "sadržale pravne pogreške i nedostatke u primjeni međunarodnog humanitarnog prava".

U Izvještaju EK za 2014. takođe je ocijenjeno da “Crna Gora mora jače da istupi u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina”, da ih efikasno istražuje, procesuira da i kažnjava u skladu sa međunarodnim standadrima.

Godinu dana ranije, 2013. EK je u najvažnijem dokumentu za Crnu Goru navela da "optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo i pomaganje i prikrivanje do sada se nijesu koristile”.

Tužilaštvo je u maju 2015. izradilo strategiju za procisuiranje ratnih zločina, a zatim podnijelo i zahtjev za zaštitu zakonitosti u predmetu deportacija. Vrhovni sud je međutim taj zahtjev odbacio.

Ranije je Apelacioni sud potvrdio odluku Visokog suda u Bijelom Polju, kojom su oslobođeni optuženi za ratne zločine u Kaluđerskom lazu, kao i u Bukovici. Pravosnažna presuda za zločine izrečena je samo za dio optuženih za logor Morinj.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc boravio je 2014. u Podgorici, kada je ponovio da je njegova arhiva dostupna crnogorskom pravosuđu. Po komandnoj odgovornosti osuđeni su u Hagu mnogi vojni i politički zvaničnici zaraćenih strana u bivšoj Jugoslaviji.

Bonus video: