Evropska Crna Gora animirala glasače zvučnim imenima, kojih neće biti u parlamentu

I pored zakonskih zabrana direktori i gradonačelnici među poslaničkim kandidatima na listi “Evropske Crne Gore”
87 pregleda 31 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Miomir Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.11.2012. 20:15h

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Crne Gore, zakazanoj za utorak, najvjerovatnije će biti samo verifikovani poslanički mandati, jer se među prvima na listi koalicije "Evropska Crna Gora" nalaze gradonačelnici i direktori javnih preduzeća i agencija, koji istovremeno ne mogu biti i poslanici.

Zbog zabrane kojoj Zakon o sprečavanju konflikta interesa ne dozvoljava da predsjednici opština i čelnici sjede u poslaničkim klupama, nakon konstituisanja parlamenta i unutarstranačkih konsultacija funkcioneri će podnositi ostavke, a poslanička mjesta ustupati niže pozicioniranim kolegama.

Zakonske zabrane spajanja direktorskih i poslaničkih funkcija nijesu spriječile koaliciju na čijem je čelu Milo Đukanović da izbornu listu popune čelnicima agencija i državnih firmi, ali i predsjednicima opština. Po oprobanom receptu, vladajuća koalicija time animira glasače koji joj daju podršku zbog uticajnih funkcionera, iako to ne znači da će ih oni kasnije zastupati u parlamentu.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa predviđa da javni funkcioneri koji obavljaju poslove u izvršnoj vlasti na lokalnom ili državnom nivou ne mogu obavljati funkciju poslanika

Zakon o sprečavanju sukoba interesa predviđa da javni funkcioneri koji obavljaju poslove u izvršnoj vlasti na lokalnom ili državnom nivou ne mogu obavljati funkciju poslanika. Ostavku na jednu od dvije funkcije, u izvršnoj vlasti ili u parlamentu, funkcioner je dužan podnijeti u roku od 30 dana. Taj rok se poklapa sa zakonskim rokom do kojeg predsjednik treba da predloži mandatara za sastav nove Vlade.

Direktor Komisije za sprečavanje sukoba interesa Slobodan Leković kazao je “Vijestima” da Komisija može reagovati samo nakon što se Skupština konstituiše i to na osnovu pojedinačnih zahtjeva za funkcionere.

“Kad su članovi Vlade u pitanju, Ustav Crne Gore, koji je viši pravni akt od zakona, u članu 110 predviđa da se radi o Vladi u ostavci do konstituisanja nove. Rok za podnošenje ostavke za ostale funkcionere na jednu je preciziran Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, pa mi na osnovu toga, nakon konstituisanja Skupštine, možemo reagovati”, kazao je Leković.

Zakonske zabrane spajanja direktorskih i poslaničkih funkcija nijesu spriječile koaliciju na čijem je čelu Milo Đukanović da izbornu listu popune čelnicima agencija i državnih firmi, ali i predsjednicima opština

Poslanička i funkcija u izvršnoj vlasti smatraju se nespojivim, zbog čega su Mugoša i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović podnijeli ostavke početkom godine, dok su se mnogi poslanici iz vladajuće koalicije, kao što su direktori Zavoda za zapošljavanje, Uprave za imovinu i Uprave za nekretnine Zoran Jelić, Mevludin Nuhodžić i Mićo Orlandić, morali odreći direktorskih funkcija u državnim preduzećima.

Zlatko Vujović, direktor Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI), organizacije koja je nadgledala izborni proces, smatra da će se značajan broj kandidata na poslaničkim listama naći u konfliktu interesa.

“U jednom trenutku će obavljati dvije funkcije koje su nespojive. I pored postojanja norme koja im omogućava da u roku od 30 dana izaberu jednu od funkcija, potrebno je da nakon konstituisanja Skupštine, a prije samog učestvovanja o donošenju odluka od značaja podnesu ostavke. Da bi se izbjegla situacija konflikta interesa potrebno je da odmah podnesu ostavku i izuzmu se iz glasanja”, zaključio je Vujović.

Bonus video: