Evropska komisija: Ne ograničavajte slobodu izražavanja zbog neslaganja

Policija je u prethodnih mjesec dana uhapsila više osoba zbog postova na društvenim mrežama i tekstovima na portalima, navodeći da se radi o širenju panike, uznemiravanju javnosti, prijetnjama nekim javnim funkcionerima...
15113 pregleda 27 komentar(a)
“Ne postoji demokratsko društvo bez slobodoumnosti”: Pisonero, Foto: Ec.europa.eu
“Ne postoji demokratsko društvo bez slobodoumnosti”: Pisonero, Foto: Ec.europa.eu

Sloboda izražavanja jedan je od osnovnih temelja demokratskog društva i ima malo prostora za ograničavanje političkog izraza ili rasprave o pitanjima od javnog interesa, naročito ako se neko ne slaže sa njima, poručili su iz Evropske komisije.

“Sloboda izražavanja može se ograničiti zakonom samo na strogo definisane načine i pod određenim okolnostima”, rekla je “Vijestima” portparol EK Ana Pisonero, odgovarajući na pitanje kako u EK gledaju na nova hapšenja u Crnoj Gori zbog statusa na društvenim mrežama.

Policija je u prethodnih mjesec dana uhapsila više osoba zbog postova na društvenim mrežama i tekstovima na portalima, navodeći da se radi o širenju panike, uznemiravanju javnosti, prijetnjama nekim javnim funkcionerima...

Pisonero je kazala da EK i dalje pažljivo prati sva pitanja koja se odnose na slobodu izražavanja.

“Naša ocjena o ukupnoj situaciji u ovoj oblasti biće objavljena u predstojećem izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, najavila je Pisonero.

Ona je podsjetila da je sloboda izražavanja jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije i zato je to presudni element procesa pridruživanja Crne Gore EU i važno prelazno mjerilo koje treba ispuniti u poglavlju 23 pregovaračkog procesa.

“Ne postoji demokratsko društvo bez pluralizma, tolerancije i slobodoumnosti”, poručila je Pisonero.

U prošlogodišnjem Izvještaju EK za Crnu Goru navodi se da je ona “postigla određeni nivo spremnosti u oblasti slobode izražavanja, ali da nije ostvaren napredak”.

Nikšićanin Milija Goranović kažnjen je sa 500 eura, zbog toga što je direktora policije na Fejsbuku nazvao “prdnjavom”... On je prethodno uhapšen zbog statusa na Fejsbuku, kojim je, kako je policija procijenila, vrijeđao Veselina Veljovića.

Njegov sugrađanin Vesko Pejak (40) uhapšen je takođe, a zatim pušten iz pritvora. Iz policije je saopšteno da je Pejak osumnjičen za izazivanje panike i nereda time što je na Facebooku objavio post pod naslovom „Biće rata” u kome je iznio politički stav o dešavanjima u Crnoj Gori, koja su posljedica donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog izazivanja panike hapšena su početkom mjeseca tri novinara koji su takođe bili u pritvoru.

Nikšićka policija juče je uhapsila R. G. (50) iz Pljevalja sa prebivalištem u Nikšiću zbog, kako su naveli, postojanja osnovane sumnje da je objavom na društvenoj mreži počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića.

Akcija za ljudska prava (HRA) upozorila je takođe prije dva dana “na učestalu primjenu restriktivnih odredbi Krivičnog zakonika i Zakona o javnom redu i miru u Crnoj Gori protivno standardima slobode izražavanja koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima”.

HRA je nedavno podnijela inicijativu za ocjenu ustavnosti krivičnog djela izazivanje panike i nereda “koji je dao osnov za lišavanja slobode, jer ono omogućava prekomjerno ograničavanje slobode izražavanja kaznom zatvora do tri godine suprotno evropskim standardima slobode izražavanja koji dozvoljavaju, pod određenim okolnostima, objavljivanje i neistinitih vijesti koje publiku mogu da šokiraju i uzbude”.

Bonus video: