Evropski parlament veoma zabrinut zbog lošeg stanja medija u Crnoj Gori

“Napredak u pregovorima mora biti praćen stvarnim napretkom na terenu”
10 komentar(a)
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Crna Gora i EU, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.01.2015. 20:25h

Evropski parlament (EP) je veoma zabrinut zbog sve lošijeg stanja na polju slobode medija, slabih profesionalnih i etičkih normi među zaposlenima u medijima i porasta broja incidenata čije su žrtve novinari i imovina medija. To se navodi u Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori o kojoj će danas raspravljati Odbor za vanjske poslove EP.

“Evropski parlament urgira na vlast da brzo sprovedu istragu i sudski gone takve prijetnje i napade. EP smatra da je esencijalno za produbljivanje demokratskih normi imati nezavisne medije sa uredničkom nezavisnošću, stabilnim i održivim finansiranjem. EP naglašava odgovornost svih u politici i medijima da stvaraju tolerantnu atmosferu za različita mišljenja”, stoji u Nacrtu koji je sačinio izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok.

U dokumentu se ohrabruje brzi nastavak pregovora Crne Gore o članstvu u EU, ali pod uslovom da se pokreću i sprovode reforme, a da posebno budu ostvareni opipljivi rezultati u vladavini prava.

“EP smatra da napredak u pregovorima mora biti praćen stvarnim napretkom na terenu i da napredak ne bi trebalo da bude ograničen samo na usvajanje akcionih planova i strategija”, navodi se u Tanokovom dokumentu.

U Nacrtu se izražava žaljenje zbog činjenice da nije bilo nastavka na tehnički izvještaj o aferi “Snimak”.

U tom dokumentu se izražava zabrinutost i zbog politizacije državne administracije. U nacrtu rezolucije izražava se zabrinutost zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije “koja i dalje prijeti stabilnosti demokratskih institucija i vladavini prava”.

“EP je i dalje zabrinut zbog pretjeranog uticaja na nezavisnost sudstva, posebno u”vrbovanju” i razvoju karijera sudija i tužilaca. EP poziva da se poboljšaju kriterijumi za selekciju imenovanja i napredovanja da bi bili u skladu sa principima legalnosti i proporcionalnosti sa disciplinskim procedurama”, navodi se u dokumentu.

Parlament pozdravlja konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionalnoj saradnji i postupku pomirenja i čestita Vladi koja je, zajedno s vladom Albanijom, jedina od vlada država kandidatkinja zapadnog Balkana za članstvo u EU u potpunosti podržala stavove i odluke EU o stanju u Ukrajini.

U nacrtu rezolucije se ponovo upćuje poziv za brzo rješavanje postojećih “graničnih sporova s Hrvatskom, Srbijom i Kosovom”.

EP, takođe, poziva važne države članice EU da razmotre mogućnost ubrzavanja pristupanja Crne Gore NATO-u, a u cilju postizanja veće regionalne stabilnosti. U nacrtu dokumenta izražava se zabrinutost zbog velikog polariteta u Crnoj Gori, koji je, kako se navodi doveo do bojkota rada parlamenta od strane opozicije, što evropskim parlamentarcima onemogućava dalji napredak u sprovođenju reformi.

Bonus video: