Evropski pokret: Uspjeh Crne Gore ka EU i NATO ohrabruje države regiona

„Crna Gora je država koja će najvjerovatnije sledeće godine postati punopravna članica Alijanse. Do sad je 13 država ratifikovalo Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi i ne treba da zaboravimo da su još tu neke države koje će ove godine isto to uraditi“, rekao je Poša
6 komentar(a)
Okrugli sto Evropski pokret, Foto: Prcentar.me
Okrugli sto Evropski pokret, Foto: Prcentar.me
Ažurirano: 04.11.2016. 16:26h

Uspjeh Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama značio bi ohrabrenje za ostale države Zapadnog Balkana na tom putu i popravljanje imidža na regionalnoj i globalnoj sceni, ocijenjeno je na okruglom stolu Evropskog pokreta Crne Gore.

Predsjednik Evropskog pokreta Crne Gore, Momčilo Radulović, kazao je danas, na okruglom stolu „Crna Gora u NATO – pogled u budućnost“, da je Crna Gora postala simbol nečeg mnogo višeg nego što je njena veličina, jer je, kako smatra, postala „lakmus papir“ za političku i bezbjednosnu orjentaciju cijelog Zapadnog Balkana.

„Uspjeh Crne Gore u evropskim i evroatlantskim integracijama bio bio uspjeh cijelog Zapadnog Balkana i bio bi ohrabrenje drugim zemljama da krenu dalje na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u“, rekao je Radulović u PR Centru.

Prema njegovim riječima, Rusija zaustavlja ne samo NATO nego i, kako je rekao, pokušava i proces evropskih integracija zaustaviti različitim konstrukcijama – „da je to prevaziđen projekat, neuspješan projekat iz devedesetih, i da evroazijske integracije daju mnogo veću perspektivu nego evropske“.

Radulović je, komentarišući izjavu potpredsjednika ruske Dume Sergeja Železnjaka, koji je podržao opoziciju u nepriznavaju izbora, ocijenio da se radi o prijetnjama Crnoj Gori.

„Ovo se može tumačiti kao izuzento snažna poruka, kojom se poziva na vaninstitucionalno uslovljavanje izabrane vlasti u Crnoj Gori“, smatra Radulović.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori, Kristijan Poša, rekao je da je Crna Gora lider u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije.

„Crna Gora je država koja će najvjerovatnije sledeće godine postati punopravna članica Alijanse. Do sad je 13 država ratifikovalo Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi i ne treba da zaboravimo da su još tu neke države koje će ove godine isto to uraditi“, rekao je Poša.

On je kazao da je juče dobio informaciju od koleginice iz Hrvatske da će ta država, nakon formiranja nove Vlade, u veoma kratkom periodu da ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

„Mislim da će za početak sledeće godine ostati još dvije tri članice Alijanse koje će ratifikovati Protokol, i da bi ovaj proces trebalo da bude završen tokom sredine sledeće godine. To je veoma veliki uspjeh, ne samo za Crnu Goru, nego i za region“, naveo je Poša.

Ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić, smatra da poseban značaj ima činjenica da je Crna Gora pred vratima pune formalizacije članstva u NATO.

„Poziv da postanemo dio Alijanse, potpisivanje pristupnog Protokola koji je u ovom kratkom periodu ratifikovalo 13 država članica NATO-a, smatram vrlo vrijednom potvrdom uspjeha ukupnih reformskih procesa koje realizujemo u Crnoj Gori i činjenice da se evropske i evroatlantske vrijednosti uspješno usvajaju u svim segmentima našeg funakcionisanja“, istakla je Pejanović Đurišić.

Ona je ocijenila da su rezultati nedavno završenih parlamentarnih izbora pokazali da su građani Crne Gore, iskazujući svoj odnos prema onome što je bila politička ponuda, u značajnoj mjeri se opredijelili za političke programe koji imaju za vanjskopolitički cilj evroatlantske integracije.

„Rezultati izbora su pokazali da je u Crnoj Gori sazrela svijest koja definitivno podrazumijeva većinsku i značajnu podršku onome što su vrijednosti zapadne civilizacije i ono što je opredjeljenje za još intenzivniji nastavak integracija kako na evropskom, tako i na evroatlantskom putu“, istakla je Pejanović Đurišić.

Regionalni ekspert i kolumnista o međunarodnim odnosima iz Srbije, Boško Jakšić, rekao je da, imajući u vidu sve pritiske i pokušaje destabilizacije regiona koji su evidentni, očekuje da će Rusija nastaviti sa pritiscima i u Crnoj Gori, „ali i u državama u kojima to može“.

„Imajući u vidu da crnogorska opozicija, ili dio te opozicije, nude kao opciju poništavanje ugovora sa NATO-om, to je veliki zalogaj koji bi Rusija voljela da ostvari. To je važan cilj za koji će se Rusija boriti, i to će se boriti na razne načine – podzemne i nadzemne, uz svu vještinu svoje diplomatije i uz sve spremnosti da koristi najotvorenije pritiske“, smatra Jakšić.

U okviru okruglog stola organizovan je i panel „Društveni i politički stavovi o članstvu Crne Gore u NATO“, tokom kojeg su govorili predstavnici Demokratske partije socijalista, Demosa i Socijalističke narodne partije – Tarzan Milošević, Miodrag Lekić i Aleksandar Damjanović.

Okrugli sto „Crna Gora u NATO – pogled u budućnost“ organizovan je uz pomoć Friedrich Ebert Stiftung fondacije.

Bonus video: