Evropski Zeleni stižu u Crnu Goru

URA, na čiji poziv dolazi delegacija, pravi zvanične korake ka politici “zelenih” kao svojoj profilaciji
19742 pregleda 27 komentar(a)
Abazović i Vajs, Foto: GP URA
Abazović i Vajs, Foto: GP URA

Delegacija Zelenih Evrope (European Greens) predvođena poslanikom u evropskom parlamentu Tomasom Vajsom boraviće tokom naredne nedjelje u radnoj posjeti Crnoj Gori.

Zeleni Evrope u Crnu Goru dolaze na poziv Građanskog pokreta URA, a srešće se i sa eko-aktivistima i inicijativama udruženim u “Koaliciju održivog razvoja”.

Iz partije Dritana Abazovića saopštili su da će Zeleni u Crnoj Gori provesti pet dana i da će biti razmotrena i tješnja saradnja GP URA i Zelenih Evrope: “Time će URA napraviti prve zvanične korake ka politici “zelenih” kao svojoj jasnoj profilaciji u budućnosti”, kazali su iz te partije.

Istakli su da su u prethodnom periodu imali niz sastanaka sa zelenim strankama Evropske unije i da su preko njih aktuelizovali mnoga ekološka pitanja Crne Gore “među kojima je i najsvježije pitanje devastacije Tare”.

“Tokom petodnevne posjete Crnoj Gori Zeleni će se upoznati sa gorućim ekološkim problemima Crne Gore, ali će upoznati i naše najljepše predjele i bisere prirode na jugu i sjeveru zemlje. Biće u prilici da vide Solanu, kanjon Tare, Nacionalni park ‘Durmitor’ i Crno jezero, Nacionalni park ‘Biogradska gora’ i istoimeno jezero, Nacionalni park ‘Lovćen’ i još mnogo lokacija. Zeleni će tako imati priliku da se upoznaju sa ekološkim problemima Crne Gore, narušavanjima eko-sistema, problemima malih hidroelektrana...”, poručili su iz GP URA.

Najavili su da će se Zeleni sastati i sa NVO organizacijama i građanskim aktivistima koji se bave zaštitom životne sredine.

KOR “zelene” vodi na Bukovicu i Sinjajevinu

Iz KOR-a, čiji aktivisti će dva dana biti domaćini delegaciji Zelenih Evrope, kazali su “Vijestima” da ih raduje što “zeleni” dolaze da pomognu u rješavanju gorućih pitanja u Crnoj Gori.

“Razgovaraćemo sa njima o svim problemima, ali i mimo toga biće dovoljno da se sami uvjere na koji način ekološka država vodi računa o zaštiti životne sredine. Odvešćemo ih da vide kako se planira uništenje rijeke sa pitkom vodom, planine koja je najveći pašnjak u Evropi, da vide posječena stabla u srcu Nacionalnog parka ‘Durmitor’”, kazali su iz KOR-a.

Bonus video: