Evropsko lice Podgorice: Rješenja za moderan gradski prevoz

"Smatramo da svaki grad koji drži do sebe treba da ima moderan, organizovan i funkcionalan javni prevoz"
114 pregleda 34 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2014. 19:22h

Predstavnici koalicije Evropsko lice Podgorice predstavili su mapu funkcionalnog javnog gradskog prevoza, koji je, kako je poručio nosilac te izborne liste, Dragan Bogojević, potreban svim građanima."Smatramo da svaki grad koji drži do sebe treba da ima moderan, organizovan i funkcionalan javni prevoz. Mladi naše koalicije uradili su nešto što sam čekao 20 godina da vidim – mapu javnog prevoza, sa stajalištima, početnim stanicama, brojevima linija", kazao je Bogojević na konferenciji za novinare. Mladi koalicije će danas, kako je rekao, ići po gradu i građanima pokazivati na koji način se javni prevoz u Podgorici može organizovati.

"To je nešto što nam je svima potrebno, to je lična karta svakog evropskog grada i nešto za šta ćemo se zalagati, da se tako nešto desi u Podgorici", naveo je Bogojević.Na pitanje po kom modelu bi to bilo odrađeno i finansirano, Bogojević je rekao da svaki glavni grad mora da ima obezbijeđen novac za te namjene, tako da će, dodao je, koristiti sve što je budžetom za to opredijeljeno i iz tih prihoda finansirati i to što se tiče javnog prevoza."Bio sam srećan kad se prije više od godinu najavilo konačno da će se stajališta obilježiti. Nemam ništa protiv trafika, da građani mogu na mjestu gdje čekaju da kupe novine i druge stvari, ali bio sam razočaran kad sam vidio da na tim stajalištima nemate oznake o kojoj liniji se radi, kad je prolazno vrijeme autobusa, kuda idu", rekao je on.

Koalicija Evropsko lice Podgorice zalaže se za postavljanje mapa gradskog prevoza na svim autobuskim stajalištima, sa redom vožnje koji će se poštovati."U skladu sa razvojem pojedinih gradskih i prigradskih zona, uvešćemo nove linije gradskog i prigradskog saobraćaja, a postojeće prilagoditi potrebama građana, te spojiti one zone gdje je postojao nedostatak povezanosti javnim prevozom", predviđeno je planom javnog prevoza.

Foto: Evropsko lice Podgorice

Planirano je uvođenje strogih kriterijuma za sve prevoznike koji budu učestvovali u javnom gradskom i prigradskom prevozu, kao i da vozila neće smjeti biti starija od pet godina ili bez klimatizacije.

Galerija

Bonus video: