"Fajnenšel tajms": Moguća hapšenja zbog referenduma

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je kazao da poslanici zakonskim putem mogu zatražiti referendum o članstvu ali i da bi institucije trebalo da spriječe nezakonito glasanje
89 pregleda 86 komentar(a)
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
Andrija Mandić, Milan Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.03.2017. 06:59h

Vlada Crne Gore neće birati sredstva kako bi spriječila održavanje nezvaničnog referenduma o članstvu u NATO, smatra poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević.

“Ne isključujem hapšenja, zatvaranja glasačkih mjesta i punu represiju režima”, kazao je za “Fajnenšl tajms”.

Front se zalaže da nezvanični refendum bude održan na godišnjicu bombardovanja SR Jugoslavije - 24. mart, ali ne isključuju da to bude i drugi datum.

Kako navodi “Fajnenšl tajms” vladajućoj koaliciji nije jasno koliko je napredovao plan opozicije za održavanje referenduma. Međutim, jedan zvaničnika kazao je da vjeruje da je cilj da se isprovocira policijska ofanziva i mogući nasilni sukobi. U tekstu se navodi da Vlada planira da odluku o članstvu donesu poslanici u Skupštini. Pristupanje savezu se očekuje da bude potvrđeno na Samitu NATO u maju. Do tada još tri članice moraju ratifikovati protokol o NATO - SAD, Španija i Holandija.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je kazao da poslanici zakonskim putem mogu zatražiti referendum o članstvu ali i da bi institucije trebalo da spriječe nezakonito glasanje.

„Njihova želja je da demonstriraju nasilje”, kazao je Đukanović.

Vlada i Specijalno državno tužilaštvo terete čelnike Demokratskog fronta za umiješanost u pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra. Vlasti tvrde da iza pokušaja udara stoji Rusija da bi spriječila ulazak Crne Gore u NATO. U tekstu se podsjeća da je na zahtjev tužilaštva Kneževiću i Andriji Mandiću ukinut poslanički imunitet.

“Crna Gora postala je testno polje za geopolitičke konfrontacije između Rusije i Zapada”, smatra Knežević, navodeći da bi rezultat referenduma bio “osnova za promjenu vlade i održavanja formalnog referenduma da kojim bi Crna Gora bila izvedena iz NATO”. U tekstu Artura Bizlija konstatuje se i da su prostorije Kneževićeve partije ukrašene freskama i uljem na platnu Georgija Žukova, šefa vojske

Josifa Staljina. U tekstu se navodi i da se zapadne diplomate slažu da planirani referendum predstavlja minimalni rizik po crnogorsko članstvo. “To je gotova stvar”, kazao je jedan diplomata.

Bonus video: