Fali pedijatar, lokalni putevi loši, uvoznički lobi guši domaćine

Iz vlasti kažu da je do kraja godine prioritet vodovod u Berislavcima, nastavak puta Golubovci Mataguži...
1558 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja u Golubovcima, Foto: Luka Zeković
Dom zdravlja u Golubovcima, Foto: Luka Zeković

Slađana Kaluđerović, predsjednica Kluba odbornica DF-Nova, PzP i SNP u Skupštini opštine u sastavu Glavnog grada – Golubovci kaže da žitelji Zete i dalje trpe posljedice maćehinskog odnosa kako lokalne, tako i vlasti u Podgorici i one na državnom nivou, pa je zadnji čas da se takvom žalosnom stanju stane na kraj jer časni i vrijedni građani Golubovaca zaslužuju mnogo bolje uslove života.

“ Hroničnu nebrigu prema stanovništvu Zete možda najbolje oslikava činjenica da na adekvatan način nije riješeno pitanje nedostatka pedijatra u Domu zdravlja u Golubovcima. Umjesto rješavanja tog akutnog problema, nadležni se samo bave štancovanjem alibija. Zbog toga građani Zete i dan danas u slučaju potrebe za uslugama pedijatra u kasnijim popodnevnim i večernjim satima moraju ići u domove zdravlja udaljene i do 15 kilometara. Klub odbornika DF-Nova, PzP i SNP poziva nadležne da se više ne prave slijepi i gluvi, već da konačno preduzmu konkretne korake u rješavanju ove situacije, jer zdravlje djece predstavlja najveće bogatstvo i kapital svakog društva”, ističe Kaluđerovićeva.

Opozicija ukazuje na veliki broj lokalnih ruiniranih puteva, pa će naredni kišni mjeseci samo donijeti dodatne nedaće u saobraćaju.

“Da se postupa planski i domaćinski postojala bi evidencija lokalnih puteva kojima je potrebna rekonstrukcija ili izgradnja uz dodatne informacije o dužini puta, broju stanovnika, kao i fotografije koje vjerno prikazuju stanje u kojem se problematična ulica nalazi. Tako bi se, u skladu sa objektivnim kriterijumima, a na osnovu raspoloživih i predviđenih sredstava u budžetu pristupilo rješavanju ovog dugogodišnjeg problema. Nažalost, svjedoci smo da aktuelna vlast i izgradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva koristi za promociju poznate politike diskrimininacije na osnovu partijske pripadnosti stanovnika”, kaže Kaluđerović.

Opozicija ukazuje i da izvođači radova probijaju rokove.

“Posljednji primjer koji to govori jeste izgradnja dionice dužine 200 metara putnog pravca prema Matagužima za šta je bilo potrebno bezmalo četiri mjeseca umjesto planiranih dva”, ističe Kaluđerovićeva.

Iz opozicije ukazuju i da se zvanično otvaranje Srednje stručne škole još nije dogodilo.

“Sve u vezi s tom škole je velika enigma. Školska godina je počela, ali zetska javnost nije upoznata sa načinom na koji je sproveden postupak izbora nastavnog i vannastavnog kadra. Nema sumnje da je i ovog puta na djelu bila politika partijskog zapošljavanja”, kaže Kaluđerovićeva.

Odbornici opozicije, ističe ona, u prethodnom periodu ukazivali i na brojne neiskorištene potencijale i davali predloge za unapređenje turizma u Zeti, ali, po starom lošem običaju, vladajuća DPS struktura nije imala sluha za realizaciju tih ideja, već su im sebični lični interesi bili na prvom mjestu.

“Da su interesi Zete posljednja rupa na svirali aktuelnoj vlasti pokazuje i način na koji je vođena poljoprivredna politika. Zeta je područje koje predstavlja sinonim za poljoprivrednu proizvodnju, ali je svih prethodnih godina favorizovan uvoznički lobi nauštrb domaće proizvodnje. Zadnji je čas da se prekine sa tom nakaradnom praksom i da država i naša opština konačno adekvatno stimulišu domaćeg proizvođača, jer ćemo samo na taj način svi imati višestruke benefite”, ističe Kaluđerovićeva.

Ona kaže da se dosta se od Zete uzimalo, a ništa joj se nije davalo.

“Zato će Klub odbornika DF-Nova, PzP i SNP obratiti posebnu pažnju na koncesioni akt za aerodrom Golubovci, koji bi Zeti trebalo da direktno donese milionske prihode, osim ukoliko opet ne bude oštećena i zakinuta. Takođe ćemo insistirati na regulisanju pitanja koncesija za šljunak i pijesak, jer je sadašnja praksa poklanjanja prirodnog bogatstva naše zemlje kontroverznim tajkunima - nedopustiva. Tražićemo i razjašnjenje situacije u vezi s vodoizvorištem Boljesestre, kako bi vidjeli da li je u administrativnom zahvatu Zete i šta imamo od toga. Insistiraćemo i da enormna sredstva koja ubiraju iz Nacionalnog parka Skadarsko jezero, a koja se ne vraćaju ni u prirodnu, ni u lokalnu zajednicu, budu uložena u Zetu”, ističe Kaluđerovićeva.

Ona ističe da područje Zete pruža široku lepezu mogućnosti, koje lokalni čelnici ne umiju, ne znaju ili ne žele da iskoriste.

“Dužnost svih političkih struktura u Zeti je da im zalaganje za očuvanje interesa građana ovog područja bude na prvom mjestu. Ukoliko bi se vodila domaćinski, Zeta bi mogla da doživi prosperitet i postane ugodno i kvalitetno mjesto za život svih njenih građana. Za tako nešto potrebni su volja, znanje, strategija i politička hrabrost. Nažalost, lokalne vlastodršce karakteriše pohlepa za kovertama, pa su zarad sitnih interesa spremni da po ko zna koji put zažmure nad pljačkanjem Zete ili da čak i sami direktno učestvuju u toj nečasnoj radnji”, ističe Kaluđerovićeva.

Prioritet vodovod u Berislavcima i Ponarima, putevi...

Predsjednik Skupštine Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci Ratko Stijepović kazao je za “Vijesti” da kada je u pitanju realizacija prioriteta za 2019. godinu, do kraja godine su planirali završetak radova na vodovodnoj mreži u naselju Berislavci i priključenje domaćinstava na vodovod, kao i obezbjeđenje sredstava za izgradnju primarne vodovodne mreže za naselje Ponari.

“Nastavljaju se radovi na izgradnji puta Golubovci - Mataguži, izgradnja III faze će otpočeti ovih dana. Takođe nas tokom ovog mjeseca očekuje raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova na izgradnji kapele u Golubovcima.

U toku je postupak stvaranja uslova za početak rada JU “Centar za pružanje usluga iz oblasti socijalne i dječje zaštite Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci”, koja će otpočeti rad u novosagrađenom objektu, primjerenom i prilagođenom korisnicima ovih usluga. Osim toga nastavićemo sa radovima na poboljšanju lokalne infrastrukture-postavljanjem rasvjete, sanacijom puteva, nasipanjem puteva prema Skadarskom jezeru.

Smatramo da će realizacija ovih projekata značajno uticati na unapređenje života građana”, kazao je Stijepović o planovima vlasti u Zeti do kraja godine.

Bonus video: