Fico i Lajčak čestitali članstvo Crne Gore u NATO

"Siguran sam da će članstvo Crne Gore u NATO podstaći integraciju, demokratske reforme, trgovinu, bezbjednost, stabilnost i ostalih država Zapadnog Balkana", naveo je Lajčak
1 komentar(a)
Robert Fico, Foto: Reuters
Robert Fico, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 17:59h

Povodom članstva Crne Gore u NATO, čestitku predsjedniku Vlade Dušku Markoviću uputili su predsjednik Vlade Slovačke Robert Fico i ministar vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak.

Fico je, kako je saopšteno iz Vlade, ocijenio da punopravno članstvo predstavlja istorijski korak naprijed i potvrdu odluke građana o obnovi nezavisnosti 2006. godine.

"Ubijeđen sam da će Crna Gora i dalje biti u regionu faktor stabilnosti i pozitivni primjer integracionog uspjeha. Pristupanje Crne Gore je za Zapadni Balkan i za NATO od velikog značaja jer državama u regionu pokazuje da njihovi napori u oblasti integracija mogu biti uspješni a u slučaju NATO-a potvrđuje vjerodostojnost politike otvorenih vrata”, navodi Fico u čestitki.

Dodaje da Slovačka sa zadovoljstvom prati napredak Crne Gore i u procesima reformi na putu evropskih integracija:

"Želim da Vas uvjerim da na svom integracionom putu možete uvijek računati na podršku Slovačke".

U čestitki Lajčaka, kako saopštavaju iz Vlade, se navodi da ratifikacija Pristupnog protokola od strane svih država članica NATO-a znači vrednovanje rezultata koje je Crna Gora postigla na putu reformi, imajući u vidu da je to bilo postignuto u neuporedivo složenijim međunarodnim okolnostima u odnosu na predstojeći period.

"Siguran sam da će članstvo Crne Gore u NATO podstaći integraciju, demokratske reforme, trgovinu, bezbjednost, stabilnost i ostalih država Zapadnog Balkana. Raduje me već aktivna posvećenost Crne Gore ključnim zadacima NATO-a kroz doprinose naporima Alijanse na odbrani i projektovanju stabilnosti", naveo je Lajčak.

Džonson: Istorijski korak naprijed

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson čestitao je Crnoj Gori članstvo u NATO.

"NATO je temelj naše kolektivne sigurnosti i pozdravljam Crnu Goru kao njenog 29. člana. Velika Britanija odavno čvrsto podržava pristupanje Crne Gore, kao i crnogorsku predanost reformama i napretku. Čestitam Crnoj Gori na ovom istorijskom koraku naprijed", naveo je Džonson.

Crna Gora, kako je naveo, sada preuzima i prednosti i odgovornosti članstva u NATO-u.

"Radujemo se daljoj izgradnji naših bliskih odnosa u cilju odbrane i sigurnosti naših građana", naveo je Džonson, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera.

Bonus video: