File čestitao Lukšiću

Biće teško, krećemo sa teškim poglavljima, ali je ova mala zemlja pokazala da smo najbolji kada je najteže
20 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 18:10h

Jednoglasna odluka Evropskog savjeta za opšte poslove o početku pregovora sa Evropskom unijom potvrda je da je Crna Gora iskazala punu posvećenost reformskim procesima i da je u svim oblastima postigla napredak, ocijenio je komesar za proširenje Štefan File.

Predsjednik Vlade Igor Lukšić, neposredno poslije donošenja te odluke, telefonski je razgovarao sa Fileom.

File je čestitao Lukšiću na početku novog poglavlja evropskih integracija Crne Gore koje će omogućiti nastavak procesa modernizacije i demokratizacije crnogorskog društva i jačanje institucija sistema.

Kako je saopšteno iz Vlade, File je ocijenio da odluka predstavlja veliki uspjeh za čitavo crnogorsko društvo i sve njene građane.

"Jednoglasna odluka Savjeta je potvrda da je Crna Gora iskazala punu posvećenost reformskim procesima i da je u svim oblastima postigla napredak", kazao je File.

Lukšić se zahvalio Fileu, Direktoratu za proširenje i Evropskoj komisiji za podršku i doprinos u sprovođenju reformi i realizaciji obaveza iz evropske agende.

Lukšić: Put pred nama neće biti lak

Odluka Evropskog savjeta za opšte poslove o otvaranju pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) uspjeh je cijele države, ocijenio je Lukšić i poručio da put koji je pred nama neće biti lak.

Lukšić je kazao da je ovo najznačajniji i najveći dan za Crnu Goru i njene građane, nakon obnavljanja nezavisnosti.

"Danas su Crna Gora i njeni građani pobjednici. Ovo je trenutak za zadovoljstvo i radost u svim crnogorskim domovima i porodicama, bez obzira na političke i druge razlike, ovo je dan koji ćemo slaviti i pamtiti", rekao je on novinarima u vili Gorica.

Lukšić je rekao da ova odluka treba da nas ujedini u stremljenju da budemo dio Evrope. „Da nastavimo da modernizujemo i transformišemo Crnu Goru, za veći kvalitet života u našem društvu“.

"Ako se nekima naš cilj činio dalek i nestvaran, danas je i najvećim skepticima jasan realan i ostvarljiv. Ovo je pobjeda Crne Gore, ali i cijelog regiona. Proces proširenja se nastavlja – bez zapadnog Balkana Evropa ne može biti ujedinjena", kazao je on.

Prema Lukšićevim riječima, to je uspjeh države u cjelini, njenih građana i svih struktura koje su doprinijeli da zavrijedimo povjerenje svih 27 članica EU.

On se zahvalio svima koji su doprinijeli današnjem uspjehu, kao i Evropskoj komisiji i zemljama članicama na snažnoj podršci.

"Naravno, posao nije gotov. On počinje i biće vrlo zahtjevan ali, kao i do sada, uvjeren sam da ćemo naći formulu uspjeha i za posljednju integracionu fazu. Ali da bi se sa tim i drugim zahtjevnim izazovima nosili treba nam optimizam, svakog pojedinca cijelog društva, a vijesti kao današnja taj optimizam i novu energiju podstiču", poručio je Lukšić.

On je ocijenio da je današnja odluka pokazatelj kredibilnosti politike proširenja Unije i pokazatelj da EU vrednuje napore i dostignuća država budućih članica.

TV Vijesti, Ana Manojlović

"Crnoj Gori je povjereno kormilo integracionih procesa ovog regiona. Imamo puno razloga za slavlje, ali ne želim da se se u ovim trenucima zadovoljstva uljuljkamo i opustimo, jer put koji je pred nama neće biti lak. Pored integracione agende, očekuje nas puno posla da podstaknemo brži ekonomski oporavak i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Lukšić.

Krivokapić: Najteža i najzahtjevnija faza tek predstoji

Predsjednik Skupštine Crne Gore i lider SDP-a Ranko Krivokapić poručio je da odluka o davanju datuma pregovora sa EU nije konačna, jer istu bi trebalo da potvrdi Evropski savjet. On je istakao da se sada kreće u najtežu i najzahtjevniju fazu "bez presedana u istoriji evropskih integracija po obimu obaveza i načinu kontrole njihovog ispunjavanja".

"Čestitam građanima za napore koji su uloženi, institucijama koje su vodile proces i iznad svega parlamentu koji je najbolje ocijenjen u Izvještaju Evropske komisije. Crna Gora je dobila plamen integracija kao najbolja zemlja i potvrdila da je projekat nezavisnosti bio istorijska i do kraja ispravna odluka.

Sa začelja evropskih integracija, od nepostojeće zemlje, do lidera u evropskim integracijama u regionu po načinu na koji se ispunjavaju obaveze i povjerenju koje nam je dato. Biće teško,krećemo sa teškim poglavljima, ali je ova mala zemlja pokazala da smo najbolji kada je najteže", rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li to što Švedska traži i izvještaj Europola o organizovanom kriminalu, uz uobičajenu proceduru skrininga, znači uslovljavanje početka pregovora, Krivokapić je rekao da je uslovljavanje jedan od elemenata politike EU.

"To je neminovno. Mi želimo da postanemo dio EU i Unija ima pravo da uslovljava svaku fazu pregovora. Smatram to dijelom naših pregovora i biće mnogo takvih detalja", uvjeren je Krivokapić.

Crna Gora je, kako je istakao, teže uslove za pregovaranje dobila zbog loših iskustava sa ranijim proširenjima i da sada ona mora da postavlja nove standarde.

"Moramo dati mjerljive i održive rezultate. Logika koju će svi morati da prihvate je da ono što ostvarimo nije za ispunjavanje jednog ili dva poglavlja nego nešto što treba da bude trajna vrijednost u Crnoj Gori", zaključio je Krivokapić.

Vujanović: Otvaranje pregovora je priznanje za sve subjekte društva

Odluka Evropskog savjeta za opšte poslove o otvaranju pregovora Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) visoko je priznanje za državu i sve subjekte društva koji su pomogli crnogorskim integracionim uspjesima, ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.

Crna Gora dobila zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU >>>

On smatra da je odluka veoma važna za region i znači ohrabrenje drugim državama da intenziviraju aktivnosti u procesu ubrzanja pristupanja EU."Takođe ona ima i svoje značenje za Evropsku uniju jer pokazuje da se pristupni pregovori nastavljaju na prostoru zapadnog Balkana i da nakon pristupanja Hrvatske proces pregovaranja za zapadni Balkan nije prekinut", rekao je Vujanović agenciji MINA.Crnogorski predsjednik je kazao da u tom smislu odluku ocjenjuje kao kapitalno vrijednu i uvjeren je da će svi subjekti društva nastaviti aktivnosti kako bi pristupni pregovori išli što brže.

"Naravno to podrazumijeva da se poglavlje 23 i 24 sa posebnom pažnjom vrednuju i siguran sam da će svi oni koji su u obavezi da pokažu da je Crna Gora odlučna za izgradnju pravne države da daju puni doprinos takvoj izgradnji", rekao je Vujanović.On se zahvalio Komisiji koja je predložila da se opredijeli datum, Evropskom pralamentu koji je to podržao i "ministrima koji su iskazali potrebu da se odredi datum što će Evropski savjet sada već i formalno potvrditi". "U tom smislu želim još jednom da ponovim poštovanje za sve subjekte crnogorskog društva koji su bili vrijedno posvećeni dobijanju datuma pregovora, koji svojim opredijeljenjem i određivanjem predstavlja zaista veliki uspjeh ukupne Crne Gore", zaključio je Vujanović.

Značajna odluka za Crnu Goru i region

Dobijanje datuma pregovora Crne Gore sa Evropskom Unijom (EU) značajno je za tu državu i region, ocijenio je odlazeći šef delegacije EU u Podgorici Leopold Maurer.

On je kazao da očekuje da će Crna Gora nastaviti da bude dobar primjer u regionu, čuvajući skladne odnose i dobar ambijent za investicije.

Maurer je konstatovao da su tokom njegovog mandata u Crnoj Gori učinjene značajne reforme u svim oblastima, zašto je iskazao veliko poštovanje.

"On je ponovio stav EU o potrebi očuvanja individualnog pristupa evropskim integracijama i ocijenio da je dobijanje datuma pregovora značajno za Crnu Goru i region", kaže se u saopštenju.

Čestitke

A prve čestitke već stižu...

Zvanični profil Vlade Republike Hrvatske na Tviteru čestitao je Crnoj Gori dobijanje zelenog svjetla za početak pregovora sa EU.

Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija među prvima je čestitao ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.Iz Ministarsta je saopšteno da su odluku Evropskog savjeta čestitali i šefovi dilomatija Hrvatske i Srbije Vesna Pusić i Vuk Jeremić.Čestitke su došle i od direktora Generalnog direktorata Evropske komisije za proširenje Stefana Sanina i šefa diplomatije Bugarske Nikolaja Mladeonva.

Potpredsjednik Delegacije EP za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin pozdravio je pozitivnu odluku Savjeta ministara spoljnih poslova EU o početku pregovora sa Crnom Gorom:

"Čestitam vladi i građanima Crne Gore na ovom značajnom koraku za njihovu zemlju i sve države Zapadnog Balkana. Rezerve koje su postojale su bile prije svega lične prirode pojedinih ministara, a ne zamjerke država članica. Kada i Savjet EU u petak 29. juna i formalno potvrdi ovu odluku, više ništa neće biti isto u Crnoj Gori. Spoljašnji i unutrašnji pritisak na lidere Crne Gore da sprovedu neophodne reforme će se drastično povećati. Borba protiv sistemske korupcije mora doneti konkretne rezultate i ja sam uvjeren da će crnogorski lideri u tome uspjeti", navodi se u saopštenju Kacina.

"Nadam se da će svi susjedi Crne Gore prepoznati svoj zajednički interes u tome da Podgorica uspješno vodi pregovore. Danas svi treba brže da usvajamo kulturu radovanja kada naš susjed postiže uspjeh. To važi i za moju zemlju Sloveniju i sve zemlje Zapadnog Balkana. Jedino regionalno povezivanje i saradnja mogu da povećaju specifičnu težinu nacionalnih ekonomija i privuku interesovanje stranih investitora", zaključio je Kacin.

Medojević: Brisel traži da se pređe sa riječi na djela

Zahtjev Švedske da za dozvolu o stvarnom otvaranju pregovora o 23. i 24. poglavlju, uz rezultate skrininga bude obavezno priložen i izvještaj Europola, znači da Brisel traži da Crna Gora pređe sa riječi na djela, ocjenio je lider PzP Nebojša Medojević.

"Dobili smo određene zahtjeve i uslove, Europol treba da napravi izvještaj o organizovanom kriminalnu, i mi to godinama pričano. Ova vlast to neće moći da sprovede. Današnji dan će predstavljavti vjetar u leđa opoziciji koja ima iste ciljeve kao EU. Crna Gora je prvi kandidat koji će na svojim leđima okusiti novi model rada. EK je već pripremila akcioni plan, Švedska inistitara na gorućem problemu, što je vidljivo iz Vašingtona, Brisela, Berlina", rekao je Medojević.

On je ponovio da je vrh vlasti povezan sa organizovanim kriminalnom, te da je DPS partija „čije su projekte i izborne kampanje finansirali Keljmendi Šarić, Kalić“...

"Švedska je vjerovatno ne samo u svoje ime, već i u ime nekih drugih država u Evropi ukazala na gorući problem Crne Gore, a to je srastanje struktura vlasti sa organizovanim kriminalom. Sad je jasno šta će ova Vlada morati d radi. U narednom periodu, ova ili neka nova vlast, moraće da hapsi vrhove organizovanog kriminala“, zaključio je Medojević.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković ocijenio je da je odluka Evropskog savjeta za opšte poslove o otvaranju pregovora očekivana za sve su vjerovali u sebe i u Crnu Goru.

„Odluka je satisfakcija radnim i realnim demokratskim strukturama u Crnoj Gori za napore koje su svi uložili da bi se došlo do istorisjkog trenutka za državu”, kazao je Vuković, navodeći da je odluka deklasirala priču da je Crna Gora zarobljena država i crna tačka na Balkanu, koju ne treba nagraditi već kazniti.

On smatra i da je otvaranje pregovora upozorenje da tek sada počinje ozbiljan posao, “i da ga treba raditi kao što je bilo i do sada”.

Lider Nove Andrija Mandić rekao je da će se borba protiv korupcije i kriminala voditi kroz same pregovore, uz podršku EU, dok je Vasilije Lalošević (SNP) ocijenio da dobijanjem pregovora ništa neće biti kao prije, jer će se doći do mjerljivih rezultata

„Moraćemo da radimo mnogo više i nema više sakrivanja problema pod tepih“, kazao je Lalošević.

Bonus video: