File: Milijardu eura za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana

3 komentar(a)
Štefan File, Foto: Reuters
Štefan File, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2014. 17:09h

Evropski komesar za proširenje štefan File izjavio je danas u Beogradu da je EU spremna da izdvoji do milijardu eura iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje među zemljama Zapadnog Balkana.

EU je spremna da pomogne da zemlje regiona dobiju još 10 milijardi eura u vidu zajmova od međunarodnih finansijskih institucija, rekao je File poslije sastanka šefova diplomatija i ministara ekonomije Zapadnog Balkana u hotelu "Metropol".

Evropski komesar za proširenje rekao je da su se učesnice sastanka obavezale da će od 1. januara Evropskoj komisiji podnositi program ekonomskih reformi što će, kako je ocijenio, poslati dobar signal investitorima.

Kada je riječ o projektima regionalne saradnje, File je rekao da je na sastanku razgovarano o povezivanju u saobraćaju i energetici među zemljama Zapadnog Balkana i sa EU.

Šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću i ministru privrede Željku Sertiću, File je rekao da mogu biti ponosni kako su organizovali sastanak i poručio da je to ne samo regionalni, već i evropski događaj.

Ministri spoljnih poslova i ekonomije Srbije, Kosova, Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije i visoki zvaničnici Evropske komisije sastali su se danas u Beogradu s ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne institucije u region.

Bonus video: