File: "Ne možete se uhvatiti u koštac sa budućnošću ako se ne suočite sa prošlošću"

"Proces ustavnih reformi sa ciljem da ojača nezavisnost sudstva u skladu sa Evropskim standardima ostaje nezavršen
77 pregleda 29 komentar(a)
Ažurirano: 10.10.2012. 20:21h

Pitanje nezavisnosti sudstva i dalje ostaje predmet zabrinutosti što u krajnjem utiče na odlučnost Crne Gore da se bori sa korupcijom, ocijenila je Evropska komisija u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2012.

U dokumentu koji je predstavljen u Briselu ističe se da izostaju mjerljivi rezultati u borbi protiv korupcije na visokom nivou, a Crnoj Gori se spočitava i nedostatak finansijskih istraga, te nekorišćenje instituta za oduzimanje i prošireno oduzimanje imovine stečene nelegalnim putem.

"Proces ustavnih reformi sa ciljem da ojača nezavisnost sudstva u skladu sa Evropskim standardima ostaje nezavršen", upozoreno je u izvještaju.

Proces detaljnog razmatranja napretka Crne Gore u ključnim reformama potrebnim za članstvo u EU trebalo bi da bude okončan na ljeto 2013, navodi se u Strategiji proširenja Evropske komisije koja je danas predstavljena u Evropskom parlamentu.

Crna Gora će u narednom periodu morati da pokaže rezultate u oblasti vladavine prava, posebno u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopštio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Štefan File.

File je ocijenio da je vladavina prava u središtu politike proširenja

"Otvaranje pristupnih pregovora u junu 2012. godine oslikava nastavak napretka u ključnim reformama".

Proces detaljnog razmatranja (screening) je počeo i očekuje se da bude završen na ljeto 2013. godine", navodi Komisija.

Pristupni pregovori sa Crnom Gorom uključuju novi pristup poglavljima o pravosuđu i osnovnim pravima i pravdi, slobodi i bezbjednosti, čime pregovori počinju, s ciljem jačanja fokusa na vladavinu prava.

"Crna Gora će trebati da dalje razvija bilans ostvarenih rezultata /track record/ u ovoj oblasti, posebno u dijelu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je File na konferenciji za novinare.

U dijelu "Zaključaka i preporuka" koji se odnosi na Crnu Goru ukazuje se da će Crna Gora tokom pregovora morati da nastavi da ostvaruje opipljive rezultate u toj oblasti s ciljem stvarne "primjene reformi, posebno u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou".

Kada je riječ o ispunjavanju političkih kriterijuma, navodi se da su dodatni napori neophodni u oblasti vladavine prava

Ukazuje se takođe na ozbiljne probleme s kojima se suočava privreda , uz ocjenu da je "zbog strukturalnih problema crnogorske ekonomije i krhkog medjunarodnog finansijskog okruženja, oporavak ekonomije Crne Gore u opasnosti".

Kada je riječ o ispunjavanju političkih kriterijuma, navodi se da su dodatni napori neophodni u oblasti vladavine prava, prije svega kako bi se završila započeta ustavna reforma i ojačala nezavisnost sudstva, kao i u sprovođenju zakona.

U dijelu koji se odnosi na zakonodavstvo ocjenjuje se da je ostvaren izvjestan napredak u jačanju sposobnosti za preuzimanje obaveza koje proističu iz članstva u EU, ali je u oblastima kao što su sloboda kretanja radne snage i kapitala, bezbjednost hrane, ekologija i mnoge druge napredak ograničen.

Ograničeni administrativni kapaciteti Crne Gore predstavljaju izazov u mnogim oblastima i moraju se ojačati kako bi se obezbjedilo efikasno sprovođenje zakonodavstva EU, ocjenjuje se u dokumentu Evropske komisije.

Ne želim da kažem da, ako to neka zemlja ne uradi, ne može da napreduje, ali sigurno ne može da punim potencijalom

On je ocijenio da je vladavina prava u središtu politike proširenja.

"Kako se EU kreće u novom pravcu, proces integracija će zahtijevati više napora nego ikad. Podrška i intenzivni kontakti sa zemljama kandidatima će biti od ključnog značaja u tom kontekstu", poručio je File.

Štefan File je odogovorio na pitanje Vijesti koje je glasilo "može li prošli, kompleksan odnos Evropske unije prema bivšem predsjedniku i premijeru Milu Đukanoviću, a koji bi ponovo mogao postati premijer, uticati na napredak Crne Gore prema članstvu".

"Ne želim da se ovo što ću reći povezuje sa bilo kojom kandidatskom zemljom i njenim napredovanjem prema članstvu, ali po mom mišljenju, ne može se uhvatiti u koštac sa izazovima budućnošću ako se istinski ne suoči sa prošlošću".

"Bilo koja zemlja bila u pitanju, ne može se istinski osloboditi potencijal svog naroda, osim ako ne krene procesom koji tome vodi".

Evropska komisija nema recept kako da se to učini, nego je to stvar zemalja, građana, političara te zemlje.

Ne kažem da se ne može napredovati i ako se to ne učini, ako se ne suoči sa prošlošću - ali onda se ne ostvaruje puni napredak, prava transformacija ovaploćena u punom potencijalu naroda.", rekao je File

File je ocijenio da je uključivanje predstavnika civilnog društva u pregovaračke timove pohvalno.

Pristupni pregovori Crne Gore sa EU zvanično su otvoreni 29. juna ove godine.

Galerija

Bonus video: