File: Rezultati u borbi protiv korupcije odrediće brzinu pregovora

2 komentar(a)
Štefan File, Foto: Gov.me
Štefan File, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.10.2014. 19:08h

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File kazao je da pravni okviri u Crnoj Gori moraju biti dalje ojačani da bi se nastavila borba protiv korupcije, ali da i tada volja sama po sebi neće biti dovoljna.

"Crna Gora mora osigurati da se slučajevi korupcije, ukjučujući korupciju na visokom nivou, temeljno istraže i gdje je potrebno, počinoci procesuiraju. Stepen rezultata u borbi protiv korupcije i ostale reforme vezane za vladavinu prava će odrediti ukupnu brzinu pregovora. Ukoliko ne bude opipljivog napretka, pregovori će morati da se uspore kako je usaglašeno u našem okviru pregovora", istakao je File.

On je dodao da ovo nijesu lake reforme i zahtijevaju jaku političku volju, a možda čak i promjene u mentalitetu.

"Ali upravo ti je ono na čemu se zasniva proces evrointegracija, dakle potrebne su duboke i trajne promjene od kojih će koristi imati građani kao i cijela Evropa", rekao je File.

Po njegovim riječima, Evropska unija će pomoći Crnoj Gori.

"U ovome Crna Gora može računati na solidarnost Evropske unije. Evropska komisija će nastaviti da pomaže u davanj stručne pomoći i obezbjeđivanju finansijske podrške. Evropska komisija je za Crnu Goru izdvojila preko 270 miliona eura bespovratnih sredstava za period od 2014. do 2020. godine, kroz svoje IPA fondove", istakao je File.

Bonus video: