Filip Vujanović položio zakletvu

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je da samo predsjednik stranke prisustvuje večerašnjoj inauguraciji
148 pregleda 133 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2013. 21:35h

Filip Vujanović položio je zakletvu na Cetinju i time započeo petogodišnji predsjednički mandat.

Svečana sjednica Parlamenta održana je u Vladinom domu na Cetinju.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) odlučilo je da samo predsjednik stranke prisustvuje večerašnjoj inauguraciji predsjednika Vujanovića na Cetinju.

Predsjedništvo je jednoglasno odlučilo da se u Vladinom domu na Cetinju ne pojave potpredsjednici SDP-a Vujica Lazović, Raško Konjević i Ivan Brajović, kao ni poslanici manje članice vladajuće koalicije.

"Krivokapić će sjednici prisustvovati kao predsjednik parlamenta i time pokazati poštovanje prema instituciji koju predstavlja. Bojkotom inauguracije želimo da potvrdimo danećemo pristajati na gažnje Ustava, što smo i poručili nakon Vujanovićeve kandidature za šefa države", kazao je jedan od sagovornika "Vijesti" iz SDP-a.

Predsjedništvo je sugerisalo funkcionerima i direktorima u državnoj upravi, koji su članovi te stranke, da ne prisustvuju večerašnjoj svečanosti.

Poslanik SDP-a Damir Šehović je na svom Tviter profilu napisao da je SDP "donio pametnu i jedino logičnu odluku u vezi sa prisustvovanjem inauguraciji, na upravo završenom Predsjedništvu!"

On je u komunikaciji sa korisnicima te društvene mreže kazao da na inauguraciju Vujanovića ide "predsjednik Parlamenta,a ne predsjednik SDP-a".

Poslanik SDP-a Džavid Šabović ponovio je ranije iznijeti stav da neće prisustvovati inauguraciji predsjednika Filipa Vujanovića, a na sjednici predjedništva te partije u 14 časova tražiće da isto učine i drugi predstavnici SDP-a.

"Definitivno i siguno ne idem. Ralozi su poznati, a ja sam još više ubijeđen da sam u pravu, kada smo utvrdili da je kandidat neustavno predložen.

Na sjednici ću predložiti - tražiću, zahtijevaću i moliću da partija posluša, ne mene, već birače koji su njih poslušali i na dan izbora ostali u svojim kućama i na taj način dali ogromnu snagu SDP-u", kazao Šabović.

On je rekao da smatra da "SDP treba da ostane SDP" i ponovo kaže "ne", kao što je uradila i prilikom kandidature Vujanovića.

Samo Krivokapić na inauguraciji Vujanovića?>>>

Šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić mogao bi biti jedini predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) iz zakonodavne vlasti, na sjednici Skupštine na kojoj će Filip Vujanović položiti zakletvu, saznaju “Vijesti” u SDP-u.

Prema informacijama “Vijesti”, jedna od opcija koju za sada ozbiljno razmatraju je da samo Krivokapić kao predsjednik parlamenta otvori petu sjednicu redovnog proljećnog zasjedanja, dok ostali poslanici ne bi bili u Vladinom domu na Cetinju.

To bi značilo da za njeno održavanje neće biti kvoruma za koji je potreban 41, od ukupno 81 poslanika. Ali kako to Poslovnikom o radu Skupštine nije precizirano, ostavljen je prostor za slobodno tumačenje da li je na otvaranju potrebno prisustvo više od 41 parlamentarca.

Poslovnikom je predviđeno samo da sjednicu otvara predsjednik, ili neko od potpredsjednika i utvrđuje da li je prisutna većina od ukupnog broja poslanika.

Izvor “Vijesti” iz SDP-a kazao je i da ta partija razmatra i mogućnost da sjednici, uz Krivokapića, prisustvuju i ministri iz Vlade Mila Đukanovića jer oni, prema njegovim riječima, predstavljaju državne institucije – ministarstva i parlament.

Galerija

Bonus video: