Financial Times o korupciji i putu ka EU: Težak zalogaj za Crnu Goru

Izvještaj EK upozorava na... Crnu Goru kao zemlju centar malih bivših jugoslovenskih republika “gdje svako svakog poznaje i u biznisu i u kriminalu”
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 22:58h

Iskustvo Hrvatske tokom pregovora za članstvo u EU otežalo je pristupanje ostalim zemljama zapadnog Balkana, a kako se EU usmjerava na sljedeću grupu država sa tog područja, najjednostavnije je bilo privući najmanju, Crnu Goru, što može potrajati godinama, piše na svom blogu “Beyondbrics” (iza zidina) Nil Mekdonald.

U članku naslovljenom “Crna Gora: kucanje na vrata EU”, koji je objavljen na sajtu Financial Timesa, Mekdonald ističe da će “crnogorski problemi korupcije posebno otežati pristup i čitav proces, bez obzira na posljednje napore da se ove pojave 'iščiste' iz politike i biznisa”.

“To može biti težak zalogaj za Crnu Goru, zemlju sa manje od 700.000 građana koja, što je neobično za region, znajući političke nevolje ovog područja, nema otvorenih pitanja sa susjedima i članicama EU. No, što god Crna Gora radi kako bi se unutrašnje stanje poboljšalo, sigurno je da će proces trajati nekoliko godina, sa najtežim pitanjima na pregovaračkom stolu”, ocjenjuje Mekdonald.

On napominje da Izvještaj EK upozorava na organizovani kriminal, korupciju, te političke veze sa pravosuđem, ali i Crnu Goru kao zemlju centar malih bivših jugoslovenskih republika “gdje svako svakog poznaje i u biznisu i u kriminalu”.

“Kritički osvrti na Crnu Goru, koja se odvojila od Srbije mirnim putem na referendumu 2006. godine, bazirani su na švercu cigareta i pranju novca”, kaže Mekdonald i dodaje da izvještaj pokazuje da je Crna Gora napravila napredak kad su u pitanju vladine politike, ali da se postavlja pitanje kako da se nastavi naprijed.

”Premijer Igor Lukšić je ohrabrio transparetnost rada Vlade. On konsultuje i kritičke nastrojene NVO, a ne naziva ih državnim neprijateljima”, piše, između ostalog, Mekdonald.

Bonus video: