Firma poslanika BS bez tendera radi projekte za Opštinu Rožaje

Kalač je "Vijestima" kazao da je ugovor sa Opštinom potpisao izvršni direktor "Acosa" Samir Murati, na koga je on prenio upravljačka prava kada je stupio na funkcju, te da u tom poslu ne vidi sukob interesa
113 pregleda 23 komentar(a)
Almer Kalač, Foto: Luka Zeković
Almer Kalač, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2015. 14:16h

Opština Rožaje u kojoj je na vlasti Bošnjačka stranka (BS), potpisala je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa preduzećem za urbanizam, projektovanje i izgradnju "Acos" čiji je vlasnik poslanik BS-a Almer Kalač.

Na osnovu tog dokumenta, kako "Vijesti" saznaju iz više izvora, "Acos" je za potrebe lokalne uprave u poslednjih devet mjeseci, izradio projektnu dokumentaciju za nekoliko poslova, ali je tajna koliko je novca za to fakturisano.

Kalač je "Vijestima" kazao da je ugovor sa Opštinom potpisao izvršni direktor "Acosa" Samir Murati, na koga je on prenio upravljačka prava kada je stupio na funkcju, te da u tom poslu ne vidi sukob interesa.

"Da sam mogao uspješno, kvalitetno i bez kršenja konflikta interesa da obavljam poslaničku funkciju i posao direktora, ne bih upravljačko pravo prenio na drugu osobu", rekao je Kalač.

Kalač je kazao da u vlastitoj firmi obavlja samo "dopunski posao za koji prima platu". Nije odgovorio koje radno mjesto to podrazumijeva, niti kolika mu je zarada. Prema prošlogodišnjem imovinskom kartonu, Kalač u firmi čiji je 100 odsto vlasnik, prima 114 eura.

Kalač je objasnio da ugovor nije potpisan na osnovu bilo kakvog tendera, već da je "Acos" Opštini dostavio ponudu, koju su nadležni, "u skladu sa zakonom", prihvatili.

Za odgovor na pitanje koje poslove i u kojoj vrijednosti je "Acos" do sada obavio za potrebe rožajske uprave, Kalač je uputio na izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika Samira Muratija.

Murati nije odgovarao na pozive i sms "Vijesti", a kasnije je i isključio telefon.

Opština Rožaje je odbila da odgovore o količini i vrijednosti poslova sa preduzećem poslanika BS. Zahtijev, o uvidu u ugovor i poslove sa "Acosom", podnesen u skladu sa Zaonom o slobodnom pristupu informacijama odbijen je uz obrazloženje da je opštinski interni Vodič za slobodan pristup informacijama ograničio pristup takvim podacima.

U rješenju, koje je potpisao sekretar Sekretarijata za finansije Kadrija Agović, stoji i da "tražena informacija podliježe ograničenjima propisanim odredbama člana 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama (ZSPI) i odredbama Zakona o zaštiti podataka ličnosti".

Član na koji se Agović pozvao propisuje da "organ vlasti može ograničiti pristup informaciji ili dijelu informacije, ako je to u interesu zaštite privatnosti od objelodanjivanja podataka predviđenih zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti, osim podataka koji se odnose na javne funkcionere..."

Nurković : Sa Acosom radio i DPS, Kalač: Nije tačno, BS krši zakon

Predsjednik Opštine Ejup Nurković, koji je potpisnik dokumenta ispred Opštine, rekao je da se ne radi o obavezujućem već o načelnom ugovoru:

"Takav ugovor smo potpisali i sa drugim jačim firmama, i oni podrazumjevaju samo nekoliko bodova više prilikom odabira na tenderima na kojima se dobijaju konkretni poslovi. Sa "Acosom" je i prethodna vlast imala ugovor, a mi smo ga samo obnovili. Do sada su za nas radili smo idejna rješenja projekata za dječiji vrtić, gradski park, dogradnju škole, izvjesne poslove u Radetini i Balotićima...Za to smo im prebacili neznatnu količinu novca, koliko da pokriju troškove", rekao je Nurković .

Međutim, bivši predsjednik Opštine Nusret Kalač (DPS) negira da su imai ugovor sa Acosom.

Izjednačavanje BS i DPS-a, kako je kazao, samo je pokušaj BS da sakrije krivičnu odgovornost.

Bonus video: