Folić: Vlada izvlači iz Berana milione eura, a zatim vraća Opštini na kašičicu

Folić je odgovorio da narod ne može mirno posmatrati kako se država miješa u crkvena pitanja
2459 pregleda 0 komentar(a)
SO Berane, Foto: Tufik Softić
SO Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 02.07.2019. 21:02h

Odbornik u lokalnom parlmentu u Beranama Vladan Folić (DF) optužio je Vladu Crne Gore da ne pomaže ovaj grad, kako je rekao, ni najmanji dio onoga koliko iscrpi kroz resurse sa sjevera države.

On je na sjednici Skupštine opštine rekao da Vlada samo iz Berana kroz koncesije na šume, vode i druge resurse izvlači milione eura, „ a zatim vraća na kašičicu“.

„Na području beranske opštine trenutno ima pet-šest hidrocentrala. Zamislite da su to opštinske hidrocentrale, nama nikava pomoć ne bi trebala. I vi se hvalite time kako Vlada pomaže. I treba da pomaže, ali to su mrvice naših para koje nam prethodno uzmu kroz koncesije na resusrse“ – kazao je Folić.

Na repliku odbornika Bogdana Fatića (DPS) da je Vlada kroz Upravu za javne radove od 2015. do 2018. godine u Berane uložila osamnaest miliona eura, zapitao zašto toliko nije uložila kada je DPS bila na vlasti u Beranama.

„Ova Vlada više vjeruje nama nego što je vjerovala vama. Mi namjesnki trošimo sredstva, a vi ste ih dobijali i nije se znalo gdje idu i završavaju“ – rekao je Folić.

On je na primjedbu iz redova opozicione Demokratske partije socijalsita o dugu koji trenutno ima Opština Berane, kazao da taj dug nije ni pribložno toliko koliko je u opštinama gdje je ta partija na vlasti.

„Ja mislim da kada se otvore fioke i kada se vidi kolika su dugovanja u opštinama gdje je DPS na vlasti, zatvori će biti tijesni. Ali kada je gusto, vi potegnete identiteska pitanja, kao što ste sada oko crkve“ – rekao je Folić.

Predsjednik OO DPS Bogdan Fatić je upozorio da se pokreću pitanja koja nijesu u ingerenciji lokalne skupštine i da se traba baviti time zašto su ulice u Beranama u ovakvom stanju, zašto se narod iseljava, zašto je nezaposlenost u Beranama najveća u Crnoj Gori i drugim lokalnim temama.

Folić je odgovorio da narod ne može mirno posmatrati kako se država miješa u crkvena pitanja.

„A kada se tiče ulica koje su ovakve kakve su, narod zna da je Vlada birala izvođača radova na kolektoru i da je Vlada kriva zašto su ulice u takvom stanju, da Opština nije mogla na to da utiče“ – rekao je Folić.

Osim završnog računa Opštine Berane, odbornici vladajuće koalicije Zdravo Berane i Demokratska Crna Gora usvojili su još i Strateški plan opštine Berane za period od 2019. do 2023. godinu, a na dnevnom redu je još preko dvadeset tačaka.

Na početku sjednice svi odbornici su, na inicijativu odborničkog kluba SNP, minutom ćutanja odali poštu preminulom bivšem predsjedniku države Momiru Bulatoviću.

Bonus video: