Fomiran "Otpor beznađu": Bojanić na čelu, u pokretu Pobrić, Milačić...

"Okupili smo se jer smatramo da se Crna Gora gura u beznađe, naročito od vlasti, njene nebrige i neodgovorne i nezasite vlasti ove dvije i po decenije“
158 pregleda 0 komentar(a)
Otpor beznađu, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Otpor beznađu, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 19.07.2016. 19:53h

Cilj novoformiranog građanskog pokreta Otpor beznađu - povjerenje ljudima, ne partijama je da ujedinjenje opozicije na jedinstvenu listu „Svi zajedno“.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić, grupa pojedinaca, ali i predstavnika pojedinih nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana, formirali su danas građanski pokret Otpor beznađu.

„Okupili smo se jer smatramo da se Crna Gora gura u beznađe, naročito od vlasti, njene nebrige i neodgovorne i nezasite vlasti ove dvije i po decenije“, kazao je Bojanić.

Istakao je da je krajnje vrijeme za formiranje jedinstvenog opozicionog bloka, koji će donijeti zajedničku strategiju, te je pozvao sve opozicione partije da nesuglasice stave po strani.

„Pozivamo sve predstavnike opozicije, od Demokratskog fronta, Demosa, Demokrata, SNP-a, URA do SDP-a, da zajednički odlučimo šta i kako dalje“, rekao je Bojanić i poručio da Otpor beznađu neće dijeliti opoziciju na iskrenu i neiskrenu, na izdajnike i patriote, na one koji su za ili protiv učlanjenja u NATO, na one kojima su bliži protesti, u odnosu na one kojima je učešće u izbornoj vladi prioritet.

U slučaju da opozicija ne formira jedinstveni blok, Bojanić ističe da će samostalno nastupiti na predstojećim parlamentarnim izborima zakazanim za 16. oktobar.

„Zajedno ćemo biti, ili u bojkotu izbora, ili zajedno na tim izborima, ali ako vidimo da nema volje za takvu važnu ideju izaći ćemo sami“, poručio je Marko Milačić, doskorašnji član Pokreta za neutralnost.

Bojanić je dodao da neće podržati nijednu političku grupaciju, koja se odluči da ide samostalno na izbore, ili u koaliciji koja ne obuhvata sve opozicione partije.

„Mi ćemo učiniti sve što možemo da u narednih 30 dana, do sredine avgusta, poguramo tu ideju... Možda izgleda kao nemoguća misija ali, kao što je Mendela rekao, mnoge stvari izgledaju nemoguće dok se ne dese. Vjerujemo u to i to se može ostvariti“, smatra Bojanić, navodeći da su ipak spremni na oba scenarija.

„Mi ćemo biti spremni na izbore, ali nam to nije prioritet. Prioritet je objedinjavanje opozicione liste u takozvanu listu „Svi zajedno““, naglasio je Bojanić.

On se osvrnuo i na program Otpora beznađu koji se zasniva na 4 stuba. Bojanić je saopštio da stubove čine beskompromisna borbra protiv korupcije, ekonomska politika koja pravi radikalan zaokret u odnosu na vladauću ekonomsku politiku, insistiranje na održivom rzavoju u harmoniji sa prirodom i obavezno održavanje referenduma po mnogim puitanjima, a naročito po pitanju članstva u NATO.

„Smatramo da Crna Gora treba da ostane neutralna, ali kakva god odluka, treba da bude donešena na referendumu“, rekao je Bojanić.

Neki od predstavnika NVO koji su podržali formiranje pokreta Otpora beznađu su, naveo je Bojanić, Tivatska akcija, Građanski pokret otpora, Naša akcija, Krug života, dok su pisma podrške uputili i Dragan Hajduković i Miodrag Mijo Martinović.

Među članovima Opora beznađu je i Patricija Pobrić.

„Otpor režimu u koji ne vjerujete, koji čini ovoliko štete našoj zemlji je naša prevashodna građanska dužnost“, kazala je Pobrić navodeći da građani imaju pravo da kroz referendume, peticije, demonstracije, odlučuju o smjeru u kojem će država da ide.

„Imamo apsolutno pravo odlučivanja koja su nam oduzeta od strane ove vlasti. Krajnje je vrijeme da bez daljih podijela, krenemo i vratimo ono što nam je oduzeto, a to je pravo da učestvujemo u odlučivanju“, kazala je Pobrić.

Marko Milačić je istakao da su najmanje tri stvari ujedinile ovu grupu građana, a to su kriminalna vlast, opozicija koja, prema njegovim riječima, u posljednjih 27 godina nije uradila mnogo i narod koji želi da se takve stvari mijenjaju.

„Otpor je dužnost svih slobodnih građana, naročito mladih ljudi, NVO, istaknutih pojedinaca i intelektualaca – to smo mi“, saopštio je Milačić.

Milačić je naveo da će Otpor beznađu staviti pojedince ispred organizacija i struktura i dodao da žele personalizovanu politiku, ocjenjujući da partitokratija izjeda demokratiju.

„Okupili smo se oko koncepta koji bih ja nazvao „trojaka suverenost“. Suverenost u odnosu na domaće uzurpatore i bandu na vlasti, suverenost u odnosu na strane uzurpatore oličene u vojnim savezima i suverenost u odnosu na neoliberalni ekonomski koncept koji razjeda društva i države, a koji nameću bogati i bahati“, zaključio je Milačić.

Podrška opoziciji Budve

Mladen Bojanić je dao puno podršku aktivnostima na ujedinjavanju opozicije u Budvi.

„U Budvi su u toku razgovori o objedinjavanju kompletne opozicione liste u jedan blok“, kazao je Bojanić i izrazio nadu da će se tim putem ići i opozicione parije na državnom nivou.

„Mi smo tu da, koliko god možemo, to podržimo i utičemo na ujedinjavanje“, poručio je Bojanić.

Bonus video: