Forca: Izrada prostornog plana opštine Ulcinj nije transparentna

Netransparentnost opštinskih organa je, smatra Mentor, dostigla taj nivo da se čak i javni ugovori potpisani sa obrađivačima planova tretiraju kao polutajni.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.06.2011. 19:14h

Javna rasprava za prednacrt prostornog plana opštine Ulcinj očekuje se u narednim danima, a malo je građana koji su upoznati sa sadržinom i načinom izrade najvažnijeg planskog dokumenta grada”, saopštila je Forca.

U toj partiji smatraju da se “ne može govoriti o bilo kakvoj transparetnosti i učešću građana i lokalnog stanovništva u procesu planiranja, što je i zagarantovano Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Crna Gora ratifikovala posebnim zakonom, a takođe to je i jedan od važnijih uslova modernog prostornog planiranja”.

U saopštenju koje je potpisao Luni Mentor piše da “Ministarstvo održivog razvoja i turizma koje je nosilac izrade ovog plana svoju transparetnost manifestuje tako što nije našlo za shodno da blagovremeno organizuje barem jedan okrugli sto, panel diskusiju i tako plan približi građanima, ali ujedno i želje stanovništva približi planu”.

“Ministarstvo je usvojilo drugi pristup, krajnje konzervativan, da plan dobije svoj načelni oblik, pa tek onda da ga prezentuje građanima. Štaviše, Opština Ulcinj neće biti u mogućnosti niti da usvoji, a ni odbije plan. Plan će usvojiti Vlada na osnovu sporazuma sa Opštinom Ulcinj. S druge strane, Opština se ponaša nezainteresovano i indiferentno prema ovom, ali i svim ostalim planovima, kao da se oni ne rade za ovu opštinu”, smatraju u Forci.

Netransparentnost opštinskih organa je, smatra Mentor, dostigla taj nivo da se čak i javni ugovori potpisani sa obrađivačima planova tretiraju kao polutajni.

“Kao predsjednik Odbora za prostorno planiranje i komunalne djelatnosti Skupštine opštine, pokušao sam da organzujem formiranje monitoring grupe (Savjet) koja bi počela da funkcioniše prije donošenja prednacrta za Prostorni plan, što je i predviđeno Sporazumom Vlade i Opštine. Obje strane su saglasne da se obrazuje Savjet za praćenje izrade plana, kao i izvršni tim, koji će odluke donositi konsenzusom, ali nažalost ova inicijativa je blokirana od strane nepojmljive birokratije i krajnje isključujućeg mentaliteta koji evo već pet godina vlada u Opštini”, napisao je Mentor.

Zahvaljujući ovoj neobjašnjivoj letargiji u domenu prostornog planiranja, i ovaj plan će, upozorio je on, biti ‘zatvoren’ za Ulcinjane sve dok ne uzme svoj konačni oblik bez učešća domaćina kuće – lokalnog stanovništva i njihovih predstavnika”.

Bonus video: