Fridom haus: EU ukaljala svoj imidž popuštanjem Đukanoviću

Crna Gora je zabilježila pad zbog ograničavanja slobode mirnog okupljanja, a odnosi se na sukobe policije i učesnika protesta Demokratskog fronta u Podgorici i odlaganje LGBT parade
81 pregleda 18 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.01.2016. 12:05h

Crna Gora spada u zemlje sa djelimičnom slobodom sa ocjenom 3 i padajućim trendom u 2015. godini, navodi se u izvještaju organizacije Fridom haus “Slobode u svijetu 2016”.

"Progres Crne Gore ka članstvu u EU, uprkos tome što ušančena vlast premijera Mila Đukanovića odobrava progon nezavisnih medija, ukaljao je imidž bloka, kao promotera dobrog upravljanja i demokratskih normi," stoji u izvještaju.

Po pitanju političkih prava, Crna Gora je na skali od 1 do 7 dobila ocjenu 3, dok je po pitanju građanskih sloboda dobila istu ocjenu. Međutim, na polju građanskih sloboda zabilježen je pad u odnosu na prošlu godinu.

Crna Gora je zabilježila pad zbog ograničavanja slobode mirnog okupljanja, a odnosi se na sukobe policije i učesnika protesta Demokratskog fronta u Podgorici i odlaganje LGBT parade, u kontekstu višegodišnjeg maltretiranja i diskriminacije LGBT osoba.

Crna Gora je samo jedna od tri zemlje, sa Domenikanskom Republikom i Lesotom, u svijetu koje su pale sa “slobodnih” na “djelimično slobodne” zemlje.

Među djelimično slobodnim državama na Balkanu spadaju i Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, navela je američka nevladina organizacija koja se bavi ljudskim pravim.

Bonus video: