Front bojkotuje, ostali u klupe

Opozicija bez jedinstvenog stava o napuštanju parlamenta do odgovora nadležnih na izborne neregularnosti
62 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Opozicija, Foto: Savo Prelević
Skupština Crne Gore, Opozicija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2013. 09:47h

Socijalistička narodna partija (SNP) i Pozitivna Crna Gora nijesu prihvatile poziv na bojkot rada parlamenta zbog neregularnosti na predsjedničkim izborima, dok poslanici Demokratskog fronta neće prisustvovati sjednicama dok ne dobiju odgovore na zahtjeve upućene sa građanskog protesta. Predstavnici SNP-a i Pozitivne prisustvovaće današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o zahtjevima organizatora protesta.

Parlament je zbog rezultata predsjedničkih izbora, prošle sedmice zamrznuo rad i odložio raspravu o budućnosti Kombinata aluminijuma i nikšićkih Rudnika boksita. Ta sjednica trebalo bi da bude održana tokom nedjelje.

To je odlučeno na zahtjev poslanika Demokratskog fronta, koji bojkotuju Skupštinu dok se ne završi istraga o spornim rezultatima predsjedničkih izbora. Sjednica je bila najavljena za danas.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević smatra da bi sjedjenje u skupštinskim klupama, u momentu kada opozicija protestuje zbog izbornih neregularnosti, predstavljao institucionalni dekor.

“Svaka od opozicionih partija ima pravo na svoj politički stav koji će moći da brani na organima stranke i pred biračima. Odluka ostalih stranaka da se vrate u parlament neće poremetiti odnose unutar opozicije, a u naredom periodu unutar opozicije i vladajuće koalicije treba da dođe do dijaloga koji mora da riješi ovu krizu”, smatra Knežević.

On je pojasnio da Demokratski front ostaje otvoren za najširi dijalog sa ključnim ljudima koji pokrivaju državne funkcije. Knežević smatra da prostora za pregovore ima, navodeći da unutar Socijaldemokratske partije ima različitih stavova o regularnosti izbora koji su skoro identični sa opozicionim.

Iz poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore kazali su da je neozbiljno bojkotovati rad parlamenta u momentu dok se od poslanika očekuje da donesu zakone kojima bi se riješila kriza. Zahtjevi sa protesta se mogu sprovesti samo u parlamentu, poručili su iz Pozitivne i ocijenili da je kontradiktorno da se od Skupštine traže zakoni u čijem se donošenju ne učestvuje.

Iz Pozitivne je, kako kažu, jasno poručeno kolegama iz opozicije da neće napuštati skupštinske klupe, da je međunarodna zajednica protiv bojkota a slični politički potezi bez efekta. Iz Pozitivne su saopštili kako su limitirajući efekti koje bi donio bojkot. koji nije evropski standard u političkoj borbi.

Uz premijera Mila Đukanovića ideju o bojkotu javno je osudio jedino potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin navodeći da bi blokada Skupštine bila pogrešna poruka u pogrešno vrijeme. Opozicija je prethodnih godina u nekoliko navrata bojkotovala parlament, ali se u većini slučajeva vraćala u skupštinske klupe i pored činjenice da joj zahtjevi nijesu ispunjeni.

Opozicionari su tako u junu 2008. godine napustili parlament zbog selektivnog prenošenja plenarnih sjednica na RTCG, poručujući da se tamo neće vraćati dok se ne obezbijedi prenos kompletnih zasjedanja. Dok su opozicionari bezuspješno pregovarali sa Javnim servisom i OEBS-om, vladajuća većina je na jednoj od sjednica za nepunih pola sata usvojila 35 zakona.

Opozicioni bojkot se nije pokazao uspješnim ni kada su poslanci Srpske liste napustili skupštinske klupe zbog odluke Vlade da prizna Kosovo u oktobru 2008. godine. Iako su učestvovale na protestu zbog priznanja kosovske nezavisnosti, ostale opozicione partje nijesu se odazvale pozivu na bojkot.

Pozivu na bojkot opozicija se nije odazvala ni prošlog juna kada su ih organizatori građanskog protesta iza kojeg su stajali Mreža za afirmaciju nevladinog sektora i sindikati pozivali da izađe iz parlamenta i pridruže se uličnim protetsima. Iz Pokreta za promjene i Nove srpske demokratije tada je pojašnjeno da će parlament napustiti ako to učini SNP.

U medijskom centru SNP-a potvdili SU da će predstavnik te partije Aleksandar Damjanović prisustvovati današnjoj sjednici Kolegijuma.

“Bojkot parlamenta, njegovi modaliteti ili bilo šta drugo nije bilo pominjano na sastancima sa predstavnicima organizacionog odbora protesta”, tvrde u SNP-u.

S druge strane Knežević navodi da je poziv na bojkot trebalo da se nađe na listi zahtjeva sa građanskog protesta, ali da se od toga odustalo nakon što su neke opozicione partije pokazale nezainteresovanost za takvu ideju.

Zahtjeve poslali Krivokapiću i Đukanoviću, a ne kolegijumu

Knežević je kazao da su zahtjevi sa građanskog protesta upućeni predsjednicima parlamenta i Vlade Ranku Krivokapiću i Milu Đukanoviću, a ne kolegijumu.

On je rekao da Front neće prihvatiti da se o zahtjevima raspravlja na kolegijumu.

“Svaki pokušaj marginalizacije naših političkih zahtjeva, koji bi se adresirao na kolegijum ili neka paralelna tijela koja pokušavaju da preuzmu ulogu koja im ne pripada, značilo bi dodatno produbljivanje krize. Naši zahtjevi su jasno adresirani na predsjednika a ne na kolegijum”, kazao je Knežević.

SDP za parlamentarnu istragu afere „Snimak”

Socijaldemokratska partija (SDP) vjerovatno će podržati pokretanje parlamentarne istrage o aferi “Snimak”, saznaju “Vijesti”. Pokretanje parlamentarne istrage jedan je od zahtjeva organizatora građanskog protesta održanog u subotu u Podgorici.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uvrstio je ranije u predlog dnevnog reda sjednice, koja je trebala da bude održana 10. aprila, predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage radi prikupljanja informacija o događajima koji se odnose na rad državnih organa, povodom afere Snimak.

Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad državnih organa, povodom objavljivanja audio snimaka i transkripta sa sjednica organa Demokratske partije socijalista, Skupštini je podnijelo 27 poslanika.

Krivokapić je tada pojasnio da je Predlog odluke uvrstio u dnevni red nakon što je ministar pravde Duško Marković Skupštini dostavio informaciju da se povodom ovog slučaja ne vodi sudski postupak.

Time su se, kako je kazao, stekli poslovnički uslovi da Skupština raspravlja o ovoj tački dnevnog reda. Iz Evropske komisije ranije je poručeno da će se slučaj "Snimak" maksimalno pozorno pratiti i preko njega procjenjivati funkcionisanje pravnog sistema.

Bonus video: