Front sprema svoj plan izbornih reformi

Na sjutrašnjoj sjednici Kolegijuma rasprava i o trećem modelu za radnu grupu
116 pregleda 20 komentar(a)
DF pres, napuštanje Skupštine, Foto: Filip Roganović
DF pres, napuštanje Skupštine, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 26.09.2018. 05:20h

Demokratski front (DF) ponudiće svoj predlog Plana izbornih reformi na sjutrašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore, saznaju “Vijesti”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” iz tog političkog saveza, poslanicima će biti ponuđen plan izmjene izbornih zakona koji se odnosi na birački spisak i medije, ali i na rad Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i finansiranje političkih kampanja.

“Naši stručnjaci za izborno zakonodavstvo rade na predlogu koji ćemo dostaviti poslanicima. Smatramo da Demokratska partija socijalista (DPS) kao i Demokrate i URA u planovima koje su ponudile nijesu obratile pažnju na te aspekte izbornog zakonodavstva”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Kolegijum će na sjutrašnjoj sjednici ponovo raspravljati o predlogu DPS-a za formiranje ad hoc radne grupe za dalju dogradnju i izmjenu izbornog i drugog zakonodavstva. Oni su tražili od ostalih parlamentarnih partija da daju sugestije na plan, dok su Demokrate i URA tražili da radna grupa funkcioniše prema planu koji su te dvije partije ranije dostavile Kolegijumu. Oni su poručili da u suprotnom neće učestvovati u izmjenama izbornih zakona. Predsjedništvo DF-a juče je poručilo da je taj politički savez spreman da učestvuje u radu radne grupe koje će se baviti reformom izbornog zakonodavstva, pod uslovom da budu otklonjena devijacije koje je Front uočio u prethodnom vremenu.

“Očekujemo da se otklone sve devijacije, uzimajući u obzir da su na izbore u Crnoj Gori uticali i ljudi koji nemaju pravo da učestvuju na izborima, i da se ukupni izborni ambijent često kreirao na diskriminatorskom odnosu prema ogromnom broju građana Crne Gore”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da “DF neće podržati značajnije učešće u radnoj grupi nevladinih organizacija koje su na platnom spisku Soroša, kao i uplitanje medija koji su okrenuti protiv politike DF-a”.

Socijaldemokratska partija (SDP) tražila je da radnom grupom zajednički predsjedavaju predstavnici vladajuće koalicije i opozicije. Predlogom DPS-a je predviđeno da predsjednik radne grupe bude iz vladajuće koalicije, a njegov zamjenik iz opozicije. Prema predlogu SDP-a, predstavnici vladajuće koalicije i opozicije imali bi po sedam članova koje bi činili kopredsjednici i po šest članova. Navodi se da radna grupa treba da radi u skladu sa Poslovnikom koji se usvaja konsensualno.

Predlaže se i da na sjednicama radne grupe učestvuju, bez prava odlučivanja, predstavnici državnih organa, organizacija, institucija i međunarodnih organizacija i institucija. O učešću predstavnika civilnog društva odlučiće radna grupa na osnovu iskazanog interesovanja i referenci svakog zainteresovanog predstavnika.

“Na sjednicama mogu učestvovati i predstavnici civilnog društva (nevladinih organizacija, Univerziteta/fakulteta, medija) koji su u prethodnih pet godina aktivno djelovali u vezi sa predmetom rada radne grupe, dali doprinos prethodnim izbornim reformama i u ovoj oblasti ostvarili javnu prepoznatljivost“, kaže se u predlozima SDP-a.

Navodi se da radna grupa, po potrebi, može angažovati ili pozivati eksperte i konsultante iz predmetnih oblasti, druge subjekte ili predstavnike subjekata relevantnih za predmet rada radne grupe. Oni smatraju da sjednice radne grupe treba da budu javne, osim u slučajevima kad se konsenzusom procijeni da je sjednicu ili njen dio neophodno zatvoriti za javnost.

SDP predviđa razmatranje Nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore (RTCG), gdje će se uz ostale izmjene i dopune posebno definisati način i izbor Savjeta RTCG shodno novousvojenom zakonu u primjerenom roku i njihovo usklađivanje sa međunarodnim standardima.Vujović: Partije bi da isključe NVO

Stavom da NVO nijesu dobrodošle kao punopravni, ni pridruženi članovi radne grupe, parlament pokazuje da ne namjerava da ispoštuje ključnu preporuku OSCE ODIHR-a da izborna reforma treba da bude sveobuhvatna i inkluzivna, smatra predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović.

“Crnogorski parlament šalje lošu poruku i odmah stavlja do znanja da nema namjeru da ispoštuje ključnu preporuku OSCE ODIHR-a da izborna reforma treba da bude sveobuhvatna i inkluzivna”, kazao je Vujović agenciji MINA.

On je rekao da izborna reforma ne smije biti ekskluziva partijskih predstavnika, a da političke partije moraju prihvatiti da izborni sistem postoji radi građana da im olakša donošenje odluka, a ne radi zaštite privilegija političkih partija.

On smatra da će isključivanjem NVO iz tog procesa Crna Gora poslati lošu poruku i da ne može biti prihvatljivo nikakvo po potrebi pozivanje.

“Takav pristup obesmišljava rad i doprinos NVO. Svi članovi radne grupe treba da budu ravnopravni, ako ne u odlučivanju onda svakako u radu radne grupe. Međutim, predlog pozivanje po potrebi šalje poruku NVO da nijesu dobrodošle”, ocijenio je Vujović.

Bonus video: