Frontu od tužilaštva zavisi idu li na ulice

Demokratski front bi do kraja jula trebalo da donese konačnu odluku o organizaciji protesta najavljenih za jesen
60 pregleda 40 komentar(a)
Andrija Mandić, DF, Foto: Boris Pejović
Andrija Mandić, DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2018. 13:43h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) bi do kraja jula trebalo da donese konačnu odluku o organizaciji protesta najavljenih za jesen, saznaju “Vijesti”. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, upućenog u dešavanja u tom političkom savezu, protesti će biti organizovani ukoliko Viši sud odredi zatvorske kazne poslanicima Fronta Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću.

“Zatvorske kazne i eventualna nova rasprava o ukidanju poslaničkog imuniteta u Skupštini značili bi novi udar pravosudnih organa na naše funkcionere, zbog čega bi radikalizacija političkih prilika bila jedini adekvatan odgovor. U javnim nastupima upozoravali smo da nećemo dozvoliti da nam poslanici idu u zatvor i da će svi funkcioneri Fronta stati iza njih. Ukoliko pravosudni organi nastave naš politički progon, koji se sprovodi pod direktivom čelnika Demokratske partije socijalista (DPS), moraće da očekuju reakciju”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Viši sud je nedavno odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da se Knežević kazni sa dva mjeseca zatvora zbog odbijanja da svjedoči, ali je tužilaštvo uložilo žalbu na tu odluku suda. SDT Milivoje Katnić je tražio pritvor jer je Knežević odbio da dostavi podatke o sudiji koji mu je, kako je tvrdio, ponudio da mu za deset hiljada eura ukine presudu zbog napada na policajca. Knežević je zbog tog prekršaja ranije kažnjen sa hiljadu eura, a nakon toga je u ZIKS-u odslužio tromjesečnu zatvorsku kaznu zbog napada na službeno lice. Televizija “Vijesti” je nedavno objavila i da se Vijeće sudija specijalnog odjeljenja obratilo dopisom Osnovnom tužilaštvu zbog Kneževićevih izjava u kojima se navodi da se “presude protiv njega izvlače iz fioke”. U dopisu je ocijenjeno da je Knežević javno iznio optužbe na rad sudskog vijeća zbog čega postoji potreba da se njegovi navodi ispitaju jer “narušavaju autoritet i dostojanstvo suda, kao i njegovu nezavisnost”. Iako je uoči njegovog odlaska u zatvor iz Fronta najavljivana radikalizacija i zatvaranje poslanika u prostorijama Skupštine, kako je kasnije rečeno, od toga se odustalo kako se ne bi štetilo kampanji predsjedničkog kandidata dijela opozicije Mladena Bojanića, kojeg je na izborima podržao i DF. Knežević je nedavno u Skupštini poručio da “nema te sile koja će ga ponovo natjerati da dobrovoljno ode u zatvor”, dok je poslanički klub DF-a zvaničnom izjavom “stao iza svojih kolega”. Oni su tada ocijenili da se protiv Kneževića i Medojevića sprovodi progon zbog izjava koje su dali u poslaničkim klupama i na konferencijama za novinare.

Neće zvati ostale partije

Sagovornik “Vijesti” kazao je da je izvjesno da čelnici Fronta neće pozivati ostatak opozicije da se pridruži protestima. On je upozorio na lošu komunikaciju Fronta sa ostatkom opozicije, navodeći da će ostalim partijama biti ostavljeno da same odluče o izlasku na ulice.

“Nikome nećemo slati pozive jer se ne radi samo o problemu poslanika Fronta već svih protivnika režima. Ukoliko smatraju da je normalno da poslanici idu u zatvor zbog javno izgovorene riječi nema potreba da ih neko ubjeđuje da na ulici treba da se bore za pravo na slobodu govora”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: