Funkcioneri DPS-a i njihova rodbina hoće još da uzmu

"Gdje su granice pohlepe ovih lica, prvenstveno imajući u vidu da su nakon 8 godina provedenih na ključnim pozicijama u našoj Opštini svi do jednog obezbijedili sebi stanove i izgradili, uzgred bez građevinske dozvole..."
65 pregleda 19 komentar(a)
Vuka Golubović, Foto: Savo Prelević
Vuka Golubović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2015. 17:59h

Rukovodstvo Opštine Berane iz vladajuće koalicije “Zdravo Berane SNP – DF” optužilo je bivše kadrove DPS koji su ovom opštinom upravljali osam godina da i nakon predaje vlasti kroz brojne tužbe u kontinuitetu nastoje da dopune svoje i onako dobro popunjene džepove o čemu govore tužbe koje od tih lica pristižu.

“Bivši predsjednik Opštine Vuka Golubović je tužio Opštinu Berane zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora za 2013. i 2014. godinu 1.100 eura, uvećano za troškove postupka, i za naknadu štete zbog navodne povrede na radu. Rješenje za godišnje odmore nikad nije dobio jer se nije obraćao nadležnom odboru, a za vrijeme dok je bio prvi čovjek Opštine nije osigurao zaposlene pa ni sebe od posljedica nesrećnog slučaja što je inače obaveza utvrđena zakonom i Opštim kolektivnim ugovorom. Na ovaj način, iako je u pitanju propust za koji je isključivo on odgovoran isti će prihodovati znatna finansijska sredstva sve na račun građana ove osiromašene opštine. S pravom se postavlja pitanje ko je trebalo da vodi računa o zakonitosti rada lokalne samouprave ako ne njen prvi čovjek, inače doktor pravnih nauka", navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Dodaje se kako Vukina supruga Milijana Vučeljić Golubović vodi dva spora, prvi za poništaj odluke o prestanku radnog odnosa, koji je u međuvremenu povukla jer je, kako navode iz Opštine, "našla novo uhljebljenje". Drugi spor je spor za poništaj rješenja o razrješenju sa mjesta direktora tada JP „Komunalno“ Berane“ jer je posao direktora tog preduzeća radila, kako u tužbi sama navodi „maksimalno savjesno, odgovorno i profesionalno“.

"I sin bivšeg predsjednika Opštine Aleksa ima neraščišćenih odnosa sa Opštinom, odnosno tuži Polimski muzej kako bi dobio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Naime, malo je poznato da je Aleksa za vrijeme bivše vlasti imao četiri ugovora o radu na određeno vrijeme u Muzeju, pa iako ga niko od zaposlenih nije vidio na poslu makar do smjene vlasti, smatra da je zaslužio transformaciju sa ugovora na određeno u ugovor o radu na neodređeno vrijeme", kaže se u saopštenju Opštine Berane.

Raniji potpredsjednik Braho Adrović je, kako se navodi, podnio zahtjev za naknadu štete zbog neiskorišćenih odmora za period od 2009. do 2014. godine koji je kasnije korigovao i tražio naknadu štete za 2013. i 2014. godinu.

"Ni on se nije obraćao zahtjevom nadležnom odboru ali će po ovom osnovu prihodovati oko 1.300 eura. I njegov sin Enes je doduše „samo“ tri mjeseca primao platu u Polimskom muzeju iako ga bukvalno niko od zaposlenih nikad nije vidio na radnom mjestu", tvrdi se u saopštenju.

Bivša Glavna administratorka Vinka Babić je nakon korišćenja naknade zarade godinu dana po prestanku funkcije tražila istu naknadu za period od još jedne godine, po kom osnovu bi primila još 12.000 eura, a kada je njen zahtjev odbijen podnijela tužbu Upravnom sudu po tom osnovu. Javila se i na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa u junu mjesecu, za još 12.000 eura, iako nije u radnom odnosu, te je nakon odbijanja tog zahtjeva opet tražila zaštitu kod Upravnog suda i oba postupka u toku. Kao i prethodnici. podnijela je tužbu za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora u vrijednosti oko 1.800 eura, bez troškova sudskog spora.

"Nakon svega, pitamo se gdje su granice pohlepe ovih lica, prvenstveno imajući u vidu da su nakon 8 godina provedenih na ključnim pozicijama u našoj Opštini svi do jednog obezbijedili sebi stanove i izgradili, uzgred bez građevinske dozvole, velelepne objekte sa ogradama koje zadiru u putni pojas i ozbiljno dovode u pitanje bezbjednost saobraćaja u tom dijelu. O ostalim privilegijama, koeficijentima i naknadama iz perioda iza nas ovim putem nećemo govoriti, to ionako svi u ovoj opštini dobro znaju. Samo se pitamo dokle? Šta je sljedeće", navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Bonus video: