Funkcioneri najviše pune partijske kase

DPS od članova upravnih odbora uzima po osam odsto zarade, Pozitivna od funkcionera po 10 %
5 komentar(a)
MIlo Đukanović i Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
MIlo Đukanović i Tarzan Milošević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2016. 19:57h

Od 16 političkih partija koje imaju poslanička mjesta u Skupštini, DPS i Pozitivna Crna Gora ubiraju najviše od svojih funkcionera za staranačku kasu.

Takođe, devet partija oslanja se na članarinu,u šest to nije slučaj, a samo Demos ima politiku dobrovoljne članarine.

To se može zaključiti na osnovu odluka o visini članarine za 2016. objavljenih na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Demos, na čijem čelu je Miodrag Lekić, odlučio je da članarina bude dobrovoljna, uz napomenu da ona ne bude manja od pet eura ni veća od 50 eura.

Među onima koji od svojih članova ne traže novac za članarinu su konstituenti Demokratskog fronta - Nova, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija i Radnička partija, zatim Albanska alternativa i Demokrate.

Samo je partija Alekse Bečića obrazložila zašto neće uvesti članarinu: „ograničeno materijalno stanje članova“.

Od onih koji od članova traže novčanu podršku su DPS, SDP, Socijaldemokrate (SD), Bošnjačka stranka (BS), Hrvatska građanska inicijativa (HGI), Liberalna partija (LP), Pozitivna, URA i FORCA. Većina njih članstvo naplaćuje po euro, osim četiri: HGI 0,5 eura, LP “najmanje euro”, FORCA dva eura dok DPS od svojih zaposlenih članova traži jedan odsto neto zarade.

HGI ima zanimljivu politiku da u porodicama u kojima ima “dva ili više člana HGI, visina članarine za sve članove iznosi na godišnjem nivou 12 eura”.

SNP ne naplaćuje članstvo, ali oni koji obavljaju funkcije na državnom i lokalnom nivou “jedan dio zarada u skladu sa odgovarajućom Odlukom Glavnog odbora izdvajaju za finansiranje partije”.

Članovi DPS, SDP, SD, BS i LP koji su izabrani u ime partije na funkciju na državnom i lokalnom nivou u obavezi su plaćanja članarine u iznosu od 3 odsto prosječne mjesečne neto zarade, uz napomenu da ne može preći 10 odsto. Kod Pozitivne je to tačno 10 odsto.

DPS se ističe i po odredbi da njihovi ljudi u upravnim odborima, savjetima, odborima direktora plaćaju mjesečnu članarinu u iznosu 7 odsto od naknada. Ova obaveza ne isključuje obavezu plaćanja članarine po drugim osnovama, navodi se.

Što se tiče SDP-a i SD-a članovi partije “koji, pored stalnog zaposlenja obavljaju neku drugu funkciju u javnom sektoru, obavezni su plaćati članarinu 10 odsto od ličnog primanja, s tim da novčani iznos na mjesečnom nivou ne može preći iznos od 10 odsto prosječne neto zarade”.

U Zakonu o finansiranju partija piše da će sa do 20.000 eura biti kažnjen politički subjekat ako, između ostalog, ne donese odluku o članarini najkasnije do kraja januara i ne dostavi je Agenciji za antikorupciju.

Iz Predsjedništva Pozitivne daju po 30 eura, u Bošnjačkoj po pet

Dvije partije su u odlukama o visini članarine bile detaljnije od ostalih – Bošnjačka stranka i Pozitivna.

Osim eura za osnovnu članarinu, članovi Glavnog odbora i članovi Predsjedništva Pozitivne su dužni 10, odnosno 30 eura mjesečno.

U Bošnjačkoj stranci su ti troškovi daleko manji.

Članovi opštinskih odbora moraju dati po dva eura, članovi Glavnog odbora po tri eura, a Predsjedništva po pet eura.

Bonus video: