Funkcioneri se žale na plate, a mogu da hrane dvije porodice

Crnogorski parlamentarci primaju do 1.500, a četvoročlana porodica za osnovne namirnice u avgustu je trebalo da izdvoji 767 eura i to sa prosječnom platom od 475 eura
57 pregleda 0 komentar(a)
Vlast i opozicija, poslanici, Foto: Luka Zeković
Vlast i opozicija, poslanici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.09.2011. 07:23h

Prosječna plata poslanika u Skupštini Crne Gore uz paušale za rad u skupštinskim tijelima kretala se od 1.300 do 1.500 eura, pa im odluka Kolegijuma da neće biti povišica, prema tvrdnjama sindikalaca, neće teško pasti.

Zastupnici interesa građana u parlamentu u nekoliko navrata su se žalili da su njihove zarade isuvše niske u odnosu na susjede, ali su i zarade i standard građana koji ih plaćaju niži u odnosu na komšije iz država regiona.

Nakon pritiska javnog mnjenja i prijetnje bunta radnika, Vlada je odlučila da ukine ministrima “antikoruptivne bonuse” od 900 eura, koje su primali od januara 2010. godine.

Onda je juče Kolegijum Skupštine donio odluku da i poslanici treba da budu zadovoljni svojom platom.

Razlika u regionu daleko manja

Prošle sedmice, to radno tijelo parlamenta odlučilo je da dodijeli poslanicima povišicu, čime bi njihove zarade, najmanje pet puta bile veće od zarade koju prima prosječan crnogorski građanin, za razliku od najbližih susjeda, gdje je ova razlika znatno manja.

Koliko su zahtjevi za povišicu plata poslanicima u Crnoj Gori opravdani, realni i skromni, govore primjeri njihovih kolega iz okruženja, gdje se njihove zarade kreću od 1.200 do 3.000 eura, ali su zato u nekim zemljama iz okruženja značajne razlike kupovne moći građana u državama regiona.

Poslanici u parlamentu Hrvatske mjesečno prihoduju 2.500 eura, ali je u toj zemlji prosječna zarada u julu bila 794 eura, a potrošačka korpa tek 100 eura više.

Crnogorski parlamentarci primaju do 1.500, a četvoročlana porodica za osnovne namirnice u avgustu je trebalo da izdvoji 767 eura i to sa prosječnom platom od 475 eura. To praktično znači da naši poslanici mogu hraniti dvije prosječne četvoročlane porodice od svog mjesečnog primanja.

Tošković: Konačno pokazali pravo lice

Čak ni prvi susjedi nijesu neskromni, pa je prema dostupnim podacima, najniža plata poslanika u Skupštini Srbije 1.200 eura, što je nešto oko tri prosječne zarade.

Najveću platu u okruženju imaju poslanici u parlamentu Slovenije. Oni mjesečno prihoduju 3.000 eura, ali je prosječna zarada u toj bivšoj republici nekadašnje SFRJ 985 eura.

U Bosni i Hercegovini, zarade poslanika se kreću između 2.500 i 3.000 eura. Potrošačka korpa u Bosni u julu za tročlano domaćinstvo iznosila je 550 eura, a prosječna zarada bila je 386 eura.

Prema riječima sindikalca Kombinata aluminijuma (KAP) Radovana Toškovića, poslanici su konačno pokazali svoje pravo lice jednoglasno podržavajući odluku da im se da povišica, dok im narod živi u bijedi”.

“Radnici su bili zaprepašćeni odlukom, koju su svi poslanici podržali, da im se ionako visoka zarada dodatno poveća i to za iznos koji primaju profesori univerziteta, ljekari. To je bezobrazno i nemoralno postupanje poslanika, kojim jednoglasno pokazuju koliko zapravo ne brinu o jadnom narodu, već o ličnim i porodičnim interesima”, ocijenio je Tošković.

U ustima Evropa, u stomaku Afrika

Tošković kaže da je neshvatljivo i zabrinjavajuće da poslanici ne vode računa o tome da je najniža zarada 140 eura, a da neko od toga treba da hrani porodicu: “Puna su im usta Evrope, a drže nas na afričkom standardu”.

On je posumnjao u iskrenost poslanika da zastupaju interese svojih birača: “Jer da je tako, dijelili bi socijalne probleme i teškoće svojih građana iz čijeg džepa žive na visokoj nozi i ne bi se borili za lične bonuse i privilegije.

Opozicija nije opozicija, jer da jeste, stala bi na stranu građana, a ne podržala ove sramne povišice. Valjda je svima jasno da su isti i vlast i opozicija, a narodu da oni sa samo svojom platom mogu da izdržavaju dvije skromne porodice”, ističe Tošković.

Bonus video: