GA osuđuje širenje mržnje prema poslanicima, naročito Pozitivne Crne Gore

“Pozivamo ukupnu javnost da svoje stavove i neslaganja oko bilo čijih političkih aktivnosti ispoljavaju na civilizovan i način koji neće širiti i podsticati mržnju i netrpeljivost”
102 pregleda 119 komentar(a)
Darko Pajović, Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2016. 16:46h

Građanska alijansa (GA) je najooštrije osudila širenje mržnje na nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi i vrijeđanje poslanika naročito Pozitivne Crne Gore.

Predsjednik GA, Boris Raonić pozvao je urednike portala da strogo kontrolišu objavljivanje komentara na portalima, a policiju da procesuira sve one koji ispoljavaju ovakav vid komunikacije putem društvenih mreža.

“Pozivamo ukupnu javnost da svoje stavove i neslaganja oko bilo čijih političkih aktivnosti ispoljavaju na civilizovan i način koji neće širiti i podsticati mržnju i netrpeljivost”, kaže se u izjavi Raonića dostavljenoj agenciji Mina.

Zamjenica predsjednika Pozitivne, Azra Jasavić je kazala da su u toj partiji očekivali negativne komentare.

"Ne dešava se ništa što nijesmo očekivali. Nijesmo jedini nakon takozvane AB revolucije prema kojima se neistomišljenici ovako odnose. Mi nastavljamo našim putem i radimo ono što je u interesu države”, poručila je ona.

Ombudsman Šućko Baković je takođe osudio "neprimjerenu, primitivnu i uvredljivu kampanju protiv pojedinih predstavnika političkih partija, koja se ovih dana širi društvenim mrežama."

"Legitimno je političko i građansko pravo svakog poslanika i još više građanina da svoje stavove iznosi i saopštava koristeći se svim oblicima medijskog djelovanja, uključujući štampane i elektronske medija. Uz to, sve više su aktuelne i društvene mreže na internetu, preko kojih se masovnim priključivanjem i korišćenjem saopštavaju vrlo heterogeni društveni stavovi. U posljednjih nekoliko dana primijećen je jako naglašen trend po kome se lično i kolektivno nezadovoljstvo političkim događajima na društvenim mrežama skoro u cjelosti prenijelo na intimne lične i porodične stvari pojedinaca, političkih eksponenata pojedinih partija ili grupacija. U kampanji diskreditacije koriste se fotomontaže, pozivi na govor mržnje i netoleranciju, uvrede, kletve, psovke, krši se pravo na privatnost, a upućuju se čak i verbalne prijetnje. Zaštitnik izražava ozbiljnu zabrinutost zbog pojave i promovisanja takvog neprihvatljivog ponašanja i podsjeća da izražavanje mišljenja na taj način nije u skladu sa demokratskim principima i standardima zagarantovanih ljudskih prava", navodi se u saopštenju Bakovića.

Baković je podsjetio na značaj interneta u političkoj utakmici, koji je naglašen i u predmetu Evropskog suda za ljudska prava Yildirim protiv Turske (2012), budući da on pruža potrebne alate za učešće u aktivnostima i diskusijama vezanim za politička pitanja i pitanja od opšteg javnog interesa.

"Međutim, kao i drugi oblici izražavanja i ovo pravo je ograničenog karaktera i ne može se uživati na štetu prava drugih. Upravo u tom smislu Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore apeluje na sve političke subjekte i korisnike društvenih mreža da se uzdrže od netolerantnog i uvredljivog saopštavanja, ličnih uvreda i ono što je posebno zabrinjavajuće stavljanja tih uvreda u porodični kontekst i onaj najsuptilniji koji se tiče djece i članova porodice, a da za to nema osnova u samoj saržini političke diskusije. To je uostalom obaveza koja proizilazi iz standarda savjeta Evrope o govoru mržnje u medijima, kao i Evropske komisije protiv rasizma i netolernacije, uz već pomenutu praksu Evropskog suda za ljudska prava. Pri tome se ne smije praviti razlika i zaštitu mora uživati svako lice i svaki politički eksponent, bez obzira na pripadnost opciji i/ili neko drugo lično svojstvo. Očekujemo da se u narednom periodu ponašanje svih aktera građanskog društva u javnosti i na društvenim mrežama, pa i drugim oblcima masovnih komunikacija, prilagodi zaštiti elementarnih vitalnih interesa pojedinaca i njihovog privatnog i porodičnog života", navodi Baković.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava osuđuje svaki govor mržnje

Ministarstvo za ljudska i manjinska osudilo je brojne negativne komentare koji su posljednjih dana upućivani poslanicima Pozitivne Crne Gore.

"Ministarstvo najoštrije osuđuje svaki govor mržnje kojim se vrijeđa ili omalovažava bilo koji pojedinac/ka, odnosno građanin/ka Crne Gore po osnovu pola, nacionalnosti, vjerskog opredjeljenja ili nekog drugog svojstva. Kvalifikacije i riječi koje su se mogle vidjeti i čuti preko društvenih mreža, posebno na račun poslanice Jasavić, predstavljaju grubo kršenje ljudskih prava. Podsjećamo da je sloboda govora i izražavanja Ustavom zagarantovana, ali ona ne podrazumijeva diskriminaciju ljudi na koje se taj govor odnosi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovodi politiku zaštite ljudskih prava i sloboda i politiku antidiskriminacije.

"U vremenu kada antidiskriminacija zauzima tako značajno mjesto u procesu jačanja vladavine prava i poštovanja temeljnih prava svih građana i građanki Crne Gore, komentari ovakvih negativnih sadržaja su za osudu svakog ko se smatra dijelom tog demokratskog društva. Svaka javna riječ, pa i ona izgovorena ili prenešena preko savremenih društvenih modela komunikacije kakve su društvene mreže, treba da je u funkciji zaštite ljudskih prava, a ne suprotno. Apelujemo na sve građane/ke Crne Gore da poštuju ljudska prava i etičke vrijednosti svih ljudi, bez obzira na njihove posebnosti i lična opredjeljenja, kao i da se suzdrže od svakog oblika diskriminacije. Uvjereni smo da će nadležni organi u okviru svojih nadležnosti preduzeti odgovarajuće mjere", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: