GA: Premijer da povuče izjavu, njome opravdava odstrijel zvizdača

"Da pojednostavimo: ponašate se kao kada bi vas komšija obavijestio da vam neko nešto krade iz dvorišta, a vi u nevjerovatnom obrtu ohrabrili lopova dok tuče komšiju pod izgovorom da "ga nije trebao prijavljivati"
8 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Ažurirano: 30.06.2016. 10:13h

Od prvog čovjeka koji se nalaz na čelu izvršne vlasti, i uzimajući u obzir njegovu odgovornost, očekuju se odgovorne izjave u domenujudskih prava, sprovođenja imperativnih zakonskih normi, sankcionisanja počinilaca, koruptivnih radnji i zaštite građana koji vjeruju da svojim djelima osvjetljavaju put u mraku crnogorskog građanskog aktivizma, navodi se u otvorenom pismu Građanske alijanse premijeru Milu Đukanoviću, povodom slučaja zviždača u hotelu "Ramada".

Iz GA su posebno šokirani nakon izjave premijera u Skupštini, tokom Premijerskog sata, vezano za slučaj menadžerke hotela "Ramada" koja je, kako tvrdi, razotkrila koruptivne radnje u kojima su učestvovali državni službenici, budžetske jedinice, političke partije i privatni sektor.

"Umjesto da njen poduhvat ohrabrite jer je, kako tvrdi, otkrila kako budžetska jedinica pod patronatom ministra Ivana Brajovića, plaća zakup sale za njegovu partiju, čime je ogolila čitav koruptivni lanac - Vi ste izjavom "To bi uradio svaki poslodavac na svijetu... Kada bi se neko usudio da da podatke o vašem boravku u nekom hotelu, siguran sam da bi ga vlasnik hotela suspendovao"- ohrabrili one koji su nad njom sproveli silu jačeg ostavivši je bez posla. Time ste legitimisali njen progon i opravdali odmazdu, a što je još gore obeshrabrili sve buduće zviždače. I pokazali da ne poznajete slučaj, ili da Vas nije briga. Podsjećanja radi - nije ona otkrila podatke o boravku, niti je dala ikom bilo kakav dokument. Samo ukazala na to da građani plaćaju nešto što ni u ludilu ne bi smjelo da se plaća, to jest kako se zloupotrebljavaju sredstva iz ionako bušnog budžeta", navodi se u pismu koje potpisuje Darko Ivanović.

Zato Ivanović poziva Đukanovića da revidira i povuče izjavu, jer je po njihovom mišljenju ona u svom obliku opravdanje "odstrijela" zviždača i poruka svima koji se drznu da otkriju visoku korupciju

"Da pojednostavimo: ponašate se kao kada bi vas komšija obavijestio da vam neko nešto krade iz dvorišta, a vi u nevjerovatnom obrtu ohrabrili lopova dok tuče komšiju pod izgovorom da "ga nije trebao prijavljivati". Ako je uopšte bitno, taj savjestan komšija koji brine o vašoj i našoj imovini je i samohrana majka dvoje djece, koja je sada na ulici, i za vas je to potpuno normalno i poželjno? I normalno je u toj logičkoj matrici da novcem građana plaćamo partijske skupove? I da SD i vaš ministar prođu nekažnjeno zataškavajući ovu rabotu, makar do izbora? Podsjećamo vas da gore pomenuta odgovornost prema svim građanima podrazumijeva i ovu ženu-heroja te vas pozivamo da joj lično vi uručite poziv za prijem i tako je ohrabrite, i na kraju animirate nekog novog poslodavca da joj pruži šansu. Jer, Ramada kao poslodavac radi šta može i šta hoće, Željeznice i partija što im se kaže i što im "prođe", a vi - radite ono što morate. A morate, iz odgovornosti prema demokratskim procesima u koje, nadamo se, vjerujete - bezuslovno stati u zaštitu ove savjesne žene, jer tako štitite državu, koju je prethodno štitila ona. Da opet pojednostavimo: radite zapravo vaš posao", poručuje Ivanović.

On podsjeća Đukanovića da je i predsjednik partije koja je članica Socijalističke internacionale, pa je i iz tog ugla neshvatljivo da se staje na stranu poslodavca koji krši zakon, a ne radnika koji štiti i firmu i državu.

"Stoga od vas kao predsjednika Vlade očekujemo da inicirate odgovornost vašeg ministra, posjetu poreske i radne inspekcije koja bi u hotelu "Ramada" izvršila uvid u akte o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, o procjeni rizika, uvid u odluke iz oblasti mobinga, ugovore, zapisnike i platne liste i svu ostalu dokumentaciju, a u Agenciji za sprječavanje korupcije koja je pokazala inertnost i nesposobnost kao šef partije – da pokrenete procedure zakonskih i kadrovskih izmjena. Ukoliko to ne uradite ostavljate prostor i poruku silnicima iz svih pora društva da mogu raditi što im je volja i da mogu proći nekažnjeno. Omogućavate čak i urušavanje ustavnog poretka. I ostavljate, zašto da ne, sliku sistema u kojem je posve ugodno mrziti i samo zviždanje zbog zvizdača", zaključuje Ivanović.

Bonus video: