Garčević: Članstvo u NATO neće oduzeti ni zrnce integriteta države

aždar je istakao da stupanjem u NATO Crna Gora “neće okrenuti leđa ni jednoj prijateljskoj zemlji”
200 pregleda 27 komentar(a)
Vesko Garčević, Gordana Rajović, Milovan Baždar, Stevan Koprivica, Foto: Slavica Kosić
Vesko Garčević, Gordana Rajović, Milovan Baždar, Stevan Koprivica, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.07.2015. 20:24h

"NATO je najbolji okvir za sve nacije“, kazao je večeras nacionalni koodinator za NATO Vesko Garčević na javnom panelu o NATO integracijama u Herceg Novom. On je istakao da članstvo neće oduzeti ni „zrnce integriteta države, onoga po čemu smo prepoznatljivi".

Gordana Rajović, ljekarka u Bolnici Meljine i odbornica DPS-a u SO HN, skrenula je pažnju na veliki broj programa u okviru NATO koji se odnose na nauku i zaštitu i očuvanje životne sredine.

“NATO podržava brojne projekte i u našoj zemlji, kao što je upravljanje vodama i procjenu seizmičkih rizika u okviru koga se već tri godine edukuju naši stručnjaci”, kazala je Rajović.

Milovan Mišo Baždar, predsjednik OO PzP-a i odbornik DF-a u SO HN ,ocijenio je da je NATO garancija bezbjednost, očuvanja globalne stabilnosti uz zaštitu slobode i ljudskih prava. Alijansa je i uslov za funkcionisanje pravne države koja mora da se dovede na viši nivo, kao i da pravosuđe mora da bude efikasno i nezavisno, a izbori pošteni i fer. Baždar je istakao da stupanjem u NATO Crna Gora “neće okrenuti leđa ni jednoj prijateljskoj zemlji”.

Uvjeren je da je transparentnost i obavještenost o tome šta je NATO, najbolji način njegove promocije.

Stevan Koprivica, dramaturg i profesor na FDU, konstatovao je da u NATO ne postoji diktat kada je riječ o stvaralaštvu, da nema religijske dogme i da Alijansa podržava multikonfesionalnost, multinacionalnost i omogućava slobodu čije granice sami određujemo.

Garčević je kazao i da njihova istraživanja pokazuju da bi u slučaju hipotetičnog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO “bilo tijesno”, a da je tend rasta onih koji podržavaju ulazak u tu organizaciju. On je najavio nastavaki dijaloga i razgovora, sa različitim strukturama o članstvu naše zemlje u NATO oprganizaciji.

Bonus video: