Garčević: Članstvo u NATO neće oduzeti ni zrnce integriteta države - Vijesti.me
JAVNI PANEL U HERCEG NOVOM

Garčević: Članstvo u NATO neće oduzeti ni zrnce integriteta države

aždar je istakao da stupanjem u NATO Crna Gora “neće okrenuti leđa ni jednoj prijateljskoj zemlji”

Vesko Garčević, Gordana Rajović, Milovan Baždar, Stevan Koprivica
Vesko Garčević, Gordana Rajović, Milovan Baždar, Stevan Koprivica (Foto: Slavica Kosić)

"NATO je najbolji okvir za sve nacije“, kazao je večeras nacionalni koodinator za NATO Vesko Garčević na javnom panelu o NATO integracijama u Herceg Novom. On je istakao da članstvo neće oduzeti ni „zrnce integriteta države, onoga po čemu smo prepoznatljivi".

Gordana Rajović, ljekarka u Bolnici Meljine i odbornica DPS-a u SO HN, skrenula je pažnju na veliki broj programa u okviru NATO koji se odnose na nauku i zaštitu i očuvanje životne sredine.

“NATO podržava brojne projekte i u našoj zemlji, kao što je upravljanje vodama i procjenu seizmičkih rizika u okviru koga se već tri godine edukuju naši stručnjaci”, kazala je Rajović.

Vesko Garčević, Gordana Rajović, Milovan Baždar, Stevan Koprivica
Vesko Garčević, Gordana Rajović, Milovan Baždar, Stevan Koprivica

Milovan Mišo Baždar, predsjednik OO PzP-a i odbornik DF-a u SO HN ,ocijenio je da je NATO garancija bezbjednost, očuvanja globalne stabilnosti uz zaštitu slobode i ljudskih prava. Alijansa je i uslov za funkcionisanje pravne države koja mora da se dovede na viši nivo, kao i da pravosuđe mora da bude efikasno i nezavisno, a izbori pošteni i fer. Baždar je istakao da stupanjem u NATO Crna Gora “neće okrenuti leđa ni jednoj prijateljskoj zemlji”. 

Uvjeren je da je transparentnost i obavještenost o tome šta je NATO, najbolji način njegove promocije. 

Stevan Koprivica, dramaturg i profesor na FDU, konstatovao je da u NATO ne postoji diktat kada je riječ o stvaralaštvu, da nema religijske  dogme i da Alijansa podržava multikonfesionalnost, multinacionalnost i omogućava slobodu čije granice sami određujemo. 

Garčević je kazao i da njihova istraživanja pokazuju da bi u slučaju hipotetičnog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO “bilo tijesno”, a da je tend rasta onih koji podržavaju ulazak u tu organizaciju. On je najavio nastavaki dijaloga i razgovora, sa različitim strukturama o članstvu naše zemlje u NATO oprganizaciji.