Garčević: Crna Gora će NATO-u plaćati članarinu koliko košta otprilike jedan bolji stan u Budvi

Garčević je objasnio da će Crna Gora plaćati četiri puta manje od onoga što plaća Slovenija. “Slovenija plaća nešto poput polovine cijene jednog savremenog tenka”, precizirao je Garčević
82 pregleda 0 komentar(a)
Vesko Garčević, Foto: Vlada Crne Gore
Vesko Garčević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 25.02.2016. 21:16h

Crna Gora će NATO-u plaćati godišnju članarinu između 400 i 450 hiljada eura, kazao je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

On je, odgovarajući na onlajn /online/ pitanja na društvenim mrežama "Sigurna budućnost", naveo da je NATO već odredio koliko Crna Gora treba da plaća članarinu i ona iznosi 0,027 odsto ukupnog budžeta kojim raspolaže Alijansa.

"Crna Gora će NATO-u plaćati članarinu koliko košta otprilike jedan bolji stan u Budvi i to će biti između 400 i 450 hiljada eura i ništa više od toga", poručio je Garčević.

Garčević je objasnio da je to oko četiri puta manje od onoga što plaća Slovenija.

“Slovenija plaća nešto poput polovine cijene jednog savremenog tenka”, precizirao je Garčević.

Veoma smo blizu većinske podrške javnosti članstvu Crne Gore u NATO

Istraživanje IPSOS-a pokazalo je da se u javnosti mijenja predstava o NATO-u, poručio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević, navodeći da je riječ o uzlaznom i nezaustavljivom trendu.

Istraživanje IPSOS-a pokazalo je da pozitivno mišljenje o NATO-u ima 48 odsto građana Crne Gore, dok 70 njih odsto vjeruje da će država postati članica Alijanse.

"Definitivno možemo da govorimo da je u pitanju uzlazni i nezaustavljiv trend, koji je krenuo još od prošle godine i koji je potvrđen pozivom Crnoj Gori za članstvo u NATO, i otvaranjem i završavanjem pristupnih pregovora”, kazao je Garčević u izjavi za Radio Crne Gore.

On smatra da će se taj trend nastaviti i tokom narednih mjeseci, do većinske podrške javnosti.

“Mislim da smo veoma blizu da je ostvarimo”, ocijenio je Garčević.

Prema njegovim riječima, to što dvije petine građana Crne Gore vjeruje da je NATO garant mira i bezbjednosti i da bi ulazak u Alijansu bila jedina prava garancija očuvanja državnog suvereniteta, pokazuje da se u javnosti mijenja predstava o tom vojnom savezu.

"Sve ovo ukazuje da javnost sada ima drugačiju sliku u odnosu na članstvo i šta članstvo donosi Crnoj Gori, da su možda racionalni momenti preovladali ili preovlađuju, i da treba da nastavimo u tom pravcu”, zaključio je Garčević.

Bonus video: