Gdje su ojačali manji partneri, pregovori idu teže

Podjela političkog kolača u Baru ide teže nego što se očekivalo. Razlog tome je činjenica da su koalicioni partneri DPS-a napravili, posmatrano iz ugla vladajuće partije, neočekivano dobre rezultate koji su odmah podigli uloge u pregovorima i usložili finiširanje koalicionog sporazuma
77 pregleda 7 komentar(a)
Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2018. 06:00h

Mjesec dana poslije izbora u 11 gradova, Demokratska partija socijalista (DPS) se sa svojim partnerima uglavnom dogovorila kome će pripasti najodgovornija mjesta - predsjednika opština i skupština opština. Ove nedjelje očekuju se konstitutivne sjednice skupština u više gradova. Međutim, primjer Bara pokazuje da bi problem mogle biti podjele ostalih funkcija.

Podjela političkog kolača u Baru ide teže nego što se očekivalo. Razlog tome je činjenica da su koalicioni partneri DPS-a napravili, posmatrano iz ugla vladajuće partije, neočekivano dobre rezultate koji su odmah podigli uloge u pregovorima i usložili finiširanje koalicionog sporazuma.

SD je uzeo preko 3.800, grupa građana „Biram Bar“ na čelu sa Radomirom Novakovićem Cakanom preko 2.500 glasova, dok je DPS, i pored odličnog učinka u broju osvojenih mandata - 15, dobio najmanji broj glasova na izborima u Baru u ovom vijeku - nešto preko 7.200. Vladajuću koaliciju u Baru, prema očekivanjima, treba da čine DPS, SD, „Biram Bar“ i Bošnjačka stranka sa ukupno 28 od 37 odbornika u SO Bar.

Podjela funkcija bila je tema sastanka koalicionih partnera koji su u petak veče vođeni punih pet sati sa pauzama, a nova sesija biće održana danas u susret konstitutivnoj sjednici SO Bar zakazanoj za utorak 26. jun. Prema dostupnim podacima, nesporno je da DPS daje predsjednika Opštine, za što do sada najviše šanse ima nosilac liste Dušan Raičević. Mete ove partije u barskoj upravi su ključni sekretarijati - za finansije, imovinu i investicije i za planiranje prostora. DPS takođe želi da zadrži i Turističku organizaciju, DOO Moćura i DOO Lovstvo.

SD, na drugoj strani, želi da formira agenciju za razvoj, što je bila jedna od uporišnih tačaka njihove kampanje, ali i da zadrži dosadašnje pozicije - Komunalnu policiju, Sportski centar, Službu zaštite i Vodovod. Međutim, ova posljednja stavka je najveći kamen spoticanja u pregovorima. Iz partijskog vrha u Podgorici „Vijestima“ je nezvanično ukazano da je, što se opštinskih preduzeća tiče, Vodovod sada „apsolutni prioritet“. Sem kratke epizode sa Liberalnom partijom, to preduzeće je od početka vijeka pod kontrolom prvo Socijaldemokratske partije, a onda SD-a. Izvor „Vijesti“ nije odgovorio na pitanje da li je to iskrena želja da se preuzme preduzeće za koje opozicija decenijama tvrdi da generiše „i finansije i sigurne glasove“ ili mehanizam pritiska na SD da omekša svoje stavove u dijelu pregovora.

„Biram bar“ u pregovorima traži mjesto predsjednika SO, na kojem je posljednje dvije godine bio Novaković, te JP Kulturni centar. BS bi nezvanično bila zadovoljna da održi dosadašnje pozicije - potpredsjednika opštine i sekretara za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Preduzeće oko kojeg se niko „ne lomi“ je DOO Komunalne djelanosti, što sagovornici „Vijesti“ iz redova najvećih koalicionih partnera tumače time što transformacija preduzeća nije okončana, a efekti njegovog rada su najuočljiviji „i najpodložniji kritikama“.

BP: DPS-u i predsjednik Opštine i Skupštine

DPS je sa svojim koalicionim partnerima SD i BS dobio 25 od 38 mjesta u bjelopoljskoj skupštini.

Izvor “Vijesti” iz vladajuće partije napomenuo je da DPS prvi put ima apsolutnu vlast i da sa svojim 21 mandatom može samostalno da vlada, ali da to neće uraditi već da će nastaviti da vodi grad sa ove dvije partije.

“Iako nikakvi detalji o podjeli funkcija nisu dogovoreni, sve indicije ukazuju da ništa neće biti mijenjano”, kazali su iz bjelopoljskog DPS-a, napominjući da se one uvijek dijele proporcionalno ostvarenom rezultatu.

SD i BS pripala su po dva odbornička mandata.

DPS će imati i predsjednika Opštine i Skupštine opštine. Petar Smolović ostaće predsjednik Opštine, a za predsjednika SO će na konstitutivnoj sjednici u četvrtak biti izabran Abaz Dizdarević.

Kolašin: DPS-u šef Opštine, a “Šulu i Mikanu” Skupštine

DPS je poslije četiri godine povratio vlast u Kolašinu i njemu će pripasti mjesto predsjednika Opštine, potvrđeno je “Vijestima” iz vladajuće partije.

Mjesto predsjednika Skupštine opštine pripašće Grupi birača “Šule i Mikan s građanima za Kolašin”.

Sa njima će grad voditi i SD.

Konstitutivna sjednica SO, kažu u DPS-u, trebalo bi da se održi tokom prve sedmice jula. U toj stranci kažu da još nije poznato kome će pripasti ostale funkcije u izvršnoj vlasti i da o tome tek treba da se dogovaraju sa koalicionim partnerima.

DPS je na izborima 27. maja osvojio 13, Grupa birača tri a jedan manje SD.

Grad je u protekle četiri godine vodila široka opoziciona koalicija.

Šavnik: DPS mijenja prve ljude grada

DPS je odlučio da Šavnik u sljedeće četiri godine vode novi ljudi.

Nezvanično, koalicija DPS i SD-a za predsjednika Skupštine opštine predložiće diplomiranog pravnika Jugoslava Jakića koji će zamijeniti Nadeždu Kotlicu. Njega su za tu funkciju kandidovali izvršni i opštinski odbor DPS iz Šavnika. Vrh DPS se u tom pravcu još nije zvanično odredio.

Nezvanične informacije su da je za novog predsjednika Opštine predložen diplomirani inženjer poljoprivrede Vlatko Vuković, dosadašnji potpredsjednik Opštine i predsjednik OO DPS. On će na toj funkciji zamijeniti višegodišnjeg predsjednika Opštine Mijomira Vujačića.

Još se ne zna kada će se održati konstitutivna sjednica, a nezvanično najkasnije do petka.

Na izborima u Šavniku, koalicija DPS-SD osvojila je apsolutnu vlast sa 19 mandata.

Žabljak: Danas sjednica, neće mijenjati čelnike

DPS odlučio je da zadrži predsjednika Opštine i Skupštine opštine i u narednom četvorogodišnjem periodu.

Predsjedništvo DPS odlučilo je da se predsjednika SO Žabljak bira Vidoje Tomčić, koji je i do sada obavljao tu dužnost. Istovremeno vrh te partije odlučio je da za predsjednika Opštine zadrže Veselina Vukićevića.

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici novog saziva SO Žabljak biće verifikovani mandati odbornika.

Koalicija DPS-SD osvojila je 27. maja apsolutnu vlast u gradu.

Bonus video: