Glasovi kupovani preko mjesnih zajednica?

Kotorska vlast otkrila papire koji ukazuju na sumnjive radnje DPS-a tri dana uoči parlamentarnih izbora 2009.
10570 pregleda 15 komentar(a)
Kotor
Kotor

Tri dana pred vanredne parlamentarne izbore u martu 2009. godine, Demokratska partija socijalista (DPS) izvlačila je novac iz javnih fondova u Kotoru i on je završio u rukama njenih mjesnih aktivista, a za sve to znao je aktuelni šef partije u tom u tom gradu, poslanik u Skupštini Crne Gore i kandidat za novog gradonačelnika Željko Aprcović.

To tvrde čelnici aktuelne lokalne vlasti u Kotoru predvođene Demokratama, koji su proteklih dana, vršeći reviziju papira o poslovanju Komunalnog preduzeća, pronašli dokaze da je na račune tri mjesne zajednice leglo 20.000 eura.

Predsjednica Odbora direktora Komunalnog Snežana Jonica (SNP) juče je u zvaničnom izvještaju o nađenim nepravilnostima i sumnjivim radnjama bivšeg rukovodstava tog preduzeća, upoznala gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate) i rukovodstvo Opštine. Lokalna uprava odmah je počela pretragu relevantnih dokumenata i u svojoj arhivi.

“Dokazi malverzacija sa očitim ciljem kupovine glasova novcem iz javnih fondova u Kotoru 2009. koje smo otkrili, nedvosmisleno pokazuju zašto se DPS-u i satelitima žuri da, po svaku cijenu, promijene vlast u Kotoru i vrate se na pozicije sa kojih to mogu zataškavati, odnosno ponovno raditi. Željko Aprcović koga su oni istakli kao kandidata za gradonačelnika, očito želi da se ‘vrati na mjesto zločina’“, kazao je juče “Vijestima“ Jokić. On je pokazao i papire koji ukazuju na, u najmanju ruku, sumnjive radnje uoči izbora sa novcem Komunalnog preduzeća Kotor, čiji je predsjednik Upravnog odbora tada bio Aprcović.

Prema dokumentaciji nađenoj u arhivi Komunalnog, 26. marta 2009. tadašnji izvršni direktor firme Zoran Mrdak (DPS) dobija tri identična zahtjeva mjesnih zajednica Dobrota, Perast i Morinj koje vode DPS kadrovi Dejan Adžić, Marina Brainović i Marko Vukasović da im Komunalno “obezbijedi materijalna sredstva nepohodna za poslove održavanje javnih površina, ulica i parkova na teritoriji naše MZ“, sa uputom da se novac uplati na njihove žiro-račune. Komunalno preduzeće Kotor bavi se upravo poslovima za koje mu tri predsjednika MZ traže novac, da bi to navodno radile i sami.

Prema uredno pečatiranim i potpisanim zahtjevima, Mrdak opredjeljuje iznose od po 5.000 eura za Perast i Morinj, dok po nepečatiranom i nepotpisanom zahtjevu MZ Dobrota odobrava isplatu 10.000 eura. Na dokumentima se vide odobreni iznosi za isplatu uz Mrdakov potpis.

Sva tri zahtjeva napisana su 26. marta na istom šablonu, sa čak identičnim greškama u kucanju. Datum je naknadno rukom, na zahtjevu MZ Morinj, ispravljen u 14. mart 2009, a na zahtjevu MZ Dobrota korektorom se datum pokuša naknadno promijeniti u 6. mart. Bankarski izvodi pokazuju da je Komunalno zaista uplatilo traženi novac MZ, ali se to ne može eksplicitno vidjeti i u izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem Komunalnog za 2009. iako se u tim dokumentima pominju i znatno manji iznosi.

“Ovo dokazuje da je Željko Aprcović kao tadašnji predsjednik Upravnog odbora Komunalnog, znao za ove kontroverzne isplate u DPS šemi i odobrio ih“, kaže Jokić.

Aprcović je juče „Vijestima“ kazao da se ne može sjetiti da je prije deset godina Upravni odbor Komunalnog donosio bilo kakvu odluku o uplati novca mjesnim zajednicama. “Takvi poslovi uređenja javnih površina uobičajeno su obavljani preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. Ne mogu sada potpuno da se vratim unazad za sve što je bilo prije 10 godina, ali kad pominjete da su te uplate navodno bile pred tadašnje izbore, do nivoa sigurnosti od 100 odsto sam siguran da UO tada nije donosio nikakvu odluku o isplati tog novca“, rekao je Aprcović “Vijestima”.

Pored Aprcovića koji je bio predsjednik, u UO Komunalnog 2009. su bili i odbornik i funkcioner OO DPS Kotor Jovo Suđić, te Mato Pasinović, Slavko Peraš i Snežana Faddy. Bivši izvršni direktor Komunalnog Zoran Mrdak odlučno demantuje da se bilo što od toga za što današnja lokalna uprava Kotora proziva njega i Aprcovića, dogodilo prije deset godina.

“To je apsolutna laž. Nije mi nikada ni padalo na pamet da nešto tako uradim, ni u jednoj varijanti. To može da bude samo neki falsifikat“, kazao je “Vijestima” Mrdak. Pojasnio je da „svaka novčana transakcija mora da ima svoj trag i to se ne može zataškavati“.

“Ja sam u svemu tome apsolutno miran i čiste savjesti“.

U arhivi Opštine Kotor ne postoje sačuvani izvještaji o radu MZ Perast i MZ Morinj za 2009. godinu, dok se u izvještaju o radu MZ Dobrota nigdje ne pominje iznos od 10.000 eura koje im je uplatilo Komunalno preduzeće.

Tadašnji i sadašnji predsjednik MZ Dobrota Dejan Adžić (DPS), međutim, kaže da ne zna da se tako nešto ikada dogodilo i odlučno demantuje da su lokalna javna preduzeća Komunalno i Vodovod i kanalizacija ikada toj MZ uplaćivali novac po bilo kom osnovu. “Svaki naš i zahtjev mještana za uređenje ili održavanje javnih površina i infrastrukture, smo uvijek procesuirali prero Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora koja je to onda dalje realizovala budžetskim sredstvima preko naših lokalnih preduzeća ili drugih izvođača. Nikada nam Komunalno, ili bilo koja druga firma, nije uplaćivalo novac na račun“, kazao je juče Adžić, dodajući da pretpostavlja “da je neko nešto falsifikovao“.

Bankarski izvod CKB-a u kojoj MZ Dobrota ima svoj žiro-račun, međutim pokazuje da je 26. marta 2009. Komunalno preduzeće toj MZ uplatilo 10.000 eura sa zvaničnom svrhom doznake “promet robe“, te da je istog dana novac podignut sa računa.

Jedini koji po zakonu može raspolagati sa novcem MZ je njen predsjednik, uz saglasnost ostalih članova Savjeta MZ.

Jokić podnosi krivične prijave

Jokić je “Vijestima“ juče kazao da je, nakon što je upoznat sa izvještajem Komisije koja je pregledala poslovnu dokumentaciju Komunalnog, odlučio da raspusti Savjet MZ Dobrota i Dejana Adžića razriješi dužnosti predsjednika.

“To će biti efektuirano odmah u ponedjeljak, kada ću Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podnijeti i krivične prijave protiv svih lica čija se imena u sumnjivom kontekstu pominju u izvještaju Komisije što je pregledala poslovanje Komunalnog“.

Jokić je ocijenio da je jasno zašto DPS po svaku cijenu nastoji da spriječi revizije poslovanja u svim lokalnim javnim preduzećima i ustanovama, kao i u nekadašnjem opštinskom Fudbalskom klubu „Bokelj“ čiji su dobar dio vlasništva na sebe u međuvremenu upisali funkcioneri lokalnog DPS Aprcović, Suđić i Boro Kašćelan.

Bonus video: