Glavni grad: Zamjenika nema, čeka se predlog

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih kazao je da će nedostajući kadrovi u gradskoj upravi biti izabrani, ali da se prvo mora ispoštovati procedura
2 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.11.2014. 20:50h

Dok iz Glavnog grada tvrde da, uprkos tome što još nijesu izabrani zamjenici gradonačelnika i glavni administrator, gradska uprava funkcioniše „regularno i efikasno", predstavnici opozicije ocjenjuju da bi „da ima odgovornosti", već bio predstavljen bar nekakav tim i jasno navedeni projekti i precizni rokovi za njihovo realizovanje. Kandidat DPS-a Slavoljub Stijepović, nakon majskih izbora u Podgorici, izabran je za prvog čovjeka grada početkom oktobra.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih kazao je da će nedostajući kadrovi u gradskoj upravi biti izabrani, ali da se prvo mora ispoštovati procedura.

"Normalno da će se svako truditi da stavi nekoga u koga ima sigurnost, povjerenje i računa da će to dobro da odradi. Gradonačelnik će na narednoj sjednici predložiti zamjenike, a Skupština bi trebalo da da saglasnost na njegov predlog. Raspisan je konkurs za glavnog administratora. Za sekretare će se, kako ističu mandati, raspisivati konkursi", kazao je Suhih. Prema dogovoru DPS-a i SDP-a, dva zamjenika gradonačelnika će biti iz tih partija, a kao mogući kandidati pominjani su sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša i savjetnik potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, Boris Mugoša.

Mjesto glavnog administratora Glavnog grada bi, prema ranijim najavama, trebalo da pripadne zaposlenom u MUP-u Goranu Petroviću (SDP).

Suhih Predsjednik kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović kazao je da su nova kadrovska rješenja stvar dogovora dviju političkih partija, istakavši da to "nažalost, nije stvar principa, niti izbora onih koji bi najbolje obavljali poslove koji su pred njima, već partijskih kalkulacija i dogovora".

„To što je raspisan oglas je samo puka forma i bacanje prašine u oči i biračima i građanima. Sigurno neće biti izabran pojedinac koji bi najbolje obavljao taj posao, već neko ko je partijsko kadrovsko rješenje. To nije tajna, DPS i SDP su se o svemu dogovorili, mora biti iz te dvije partije", kazao je Vujović.

On je ocijenio da DPS i SDP nemaju „političku viziju da se otvaraju prema onima koji su najsposobniji i koji bi mogli da rješavaju probleme, već zapošljavaju svoje vjerne partijske drugove.

Šef kluba odbornika DF-a Goran Radonjić je istakao da bi, "da je odgovornosti, već bio predstavljen bar nekakav tim i jasno naveli projekti i precizni rokovi za njihovo realizovanje". „Ne zaboravimo koliko je bilo najavljivanja da će gradska uprava raditi 24 časa svakog dana", je Radonjić.Redovno ispunjavaju obaveze

Iz PG biroa su istakli da službe i organi Glavnog grada redovno ispunjavaju svoje obaveze koje su predviđene programima rada.

Na čelu službi i drugih organa, kako su saopštili, su ranije izabrani ili imenovani rukovodioci koji su u mandatu dok se u skladu sa zakonom ne izvrše novi izbori i imenovanja nosilaca javnih funkcija.

Bonus video: