Glavni odbor odlučio: Na Kongresu 13. avgusta bira se novi predsjednik SNP

Članovi GO SNP koji su napustili sjednicu su to učinili nakon što je odbijen predlog da se sjednica odloži, jer predsjednik SNP Srđan Milić nije u državi
51 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.06.2017. 22:11h

Glavni odbor (GO) Socijalističke narodne partije (SNP) je na današnjoj 26. sjednici, donio je odluku o sazivanju Osmog kongresa SNP za 13. avgust, u Podgorici, na kojem će biti izabran novi predsjednik partije.

Iz SNP je večeras saopšteno da je odlukom o sazivanju Kongresa predviđeno da u radu najvišeg partijskog tijela SNP učestvuje 463 delegata, od čega će 310 biti predstavnici izabrani u opštinskim organizacijama, a 153 člana aktuelnog Glavnog odbora.

"Manji dio članova Glavnog odvora je, postupajući po instrukcijama bivšeg poslanika SNP Aleksandra Damjanovića, čiji su mentori dobro poznati, pokušao da opstrura sjednicu Glavnog odbora i minira zakazivanje Kongresa, plašeći se sučeljavanja sa većinskom voljom unutar SNP. Posebno je paradoksalno bilo da su oni koji su tražili ostavku predsjednika partije Srđana Milića uslovili održavanje sjednice njegovim predsjedavanjem. Kako taj predlog većinom glasova nije prihvaćen, napustili su sjednicu želeći da izazovu njen prekid zbog nedostatka kvoruma, ali je na sjednicu, na njihovu žalost, došao potreban broj članova Glavnog odbora kojima su interes i briga za SNP na prvom mjestu", navodi se u saopštenju SNP.

U saopštenju se dodaje da je Glavni odbor, u skladu sa Statutom, donio odluku o otvaranju unutarpartijskog postupka predlaganja kandidata za predsjednika SNP, članove Glavnog odbora, Nadzornog odbora, Statutarne komisije i predstavnike Osmog kongresa.

"Usvojena je i odluka o kriterijumima i postupku predlaganja kandidata za predsjednika SNP, odnosno o kriterijumima, broju i načinu utvrđivanja predstavnika za Osmi kongres SNP. Glavni odbor usvojio je i odluke o postupku predlaganja i načinu izbora članova Nadzornog odbora SNP, o postupku predlaganja i načinu izbora članova Statutarne komisije SNP, te Rokovnika najvažnijih aktivnosti koje je neophodno realizovati za pripremu Osmog kongres. Takođe, usvojena je i odluka o kriterijumima, broju i načinu izbora članova novog Glavnog odbora SNP" rekli su iz SNP.

Ranije danas protivnici predjsednika SNP Srđana Milića napustili su sjednicu GO.

Oni su to učinili nakon što je odbijen predlog da se sjednica odloži, jer Milić nije u državi. Lider SNP je trenutno u Italiji.

Sjednicu GO je, prema saznanjima "Vijesti" tada napustilo više od 40 članova.

Članovi koji su napustlii sjednicu iskazali su nezadovoljstvo načinom vođenja sjednice kojom je predsjedavao Branko Ivanović.

Struja suprotstavljena Miliću, optužuje Ivanovića da je prekršio statut.

Među članovima GO koji su napustili sjednicu bio je i predsjednik Opštinskog odbora SNP u Beranama Dragoslav Šćekić koji je pozvao članstvo partije da podigne glas protiv nasilja nad statutom i kako je kazao privatizacije partije.

"Ja i kolege smo predložili da se zakaže sjednica predsjednika opštinskih odbora i sjednica izvršnog odbora kako bi na tim sjednicama pripremili odluke, uz pomoć naših pravnika iz partija i došli do zajedničkog rješenja kako bi donosili jednoglasne odluke. Jedan dio ljudi nije htio da ide u pravcu dogovora i ne mogu da shvatim da poziv na dogovor neko ne želi. Pogotovo kada se partija nalazi u složenoj situaciji. Meni je žao, ali ćemo svakako pozvati naše članstvo da daju glas protiv nasilja nad statutom i protiv privatizacije partije. Mi to nećemo dozvoliti i naći ćemo način da to spriječimo", istakao je Šćekić.

Na novinarsko pitanje na koje pojedince misli kada govori o privatizaciji partije, Šćekić je kazao: "Prije svega u ovom momentu ako je neko uzeo da predsjedava nestatutarno, onda je na sebe preuzeo veliku odgovornost i na sve one koji su ovih dana izjavljivali napadajući pojedince, počevši od dosadašnje potpredsjednice do onih koji stoje iza ovih stvari. Jonice itd".

Na prethodnoj sjednici, održanoj sredinom juna, Glavni odbor je konstatovao ostavku Srđana Milića.

Grupa od 52 funkcionera SNP je ranije pozvala na poštovanje partijskog Statuta i jedinstvo svih koji idejno pripadaju toj stranci, ocjenjujući da je dosadašnji lider, Srđan Milić, katastrofalnim vođenjem doveo SNP do gašenja.

Oni su ocijenili da je zakazivanje 26. sjednice GO SNP, koja je posljedica prethodne, takozvane "elektronske" sjednice, definitivno pokazalo da je ta partija dovedena na najniže grane od svog postojanja.

Bonus video: