Gojaznost je loša, ali pršutu nismo zabranili

Navodeći da „usred Menhetna postoje specijalni lokali za pušače“, Mehmed Zenka (DUA) rekao je da tako nešto treba učiniti i u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ervin Spahić, Foto: Arhiva Vijesti
Ervin Spahić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.11.2011. 20:00h

Skupština Crne Gore završila je raspravu o predlogu poslanika Nove Emila Labudovića da se primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda odgodi na godinu dana, a o kojem će se izjasniti na sjednici u četvrtak.

Raspravljajući o Labudovićevom predlogu poslanici su se dijelili na pušače i nepušače, iznoseći različita viđenja o tome da li je neophodno odgađanje primjene zakona, koji je, kako su ocijenili, „previše rigidan“.

Pitajući zašto može da se puši na bečkom, ali ne i na podgoričkom aerodromu, Slaven Radunović (Nova) rekao je da se najprije moraju obezbijediti uslovi za sprovođenje zakona.

„Protiv sam pušenja i bivši sam pušač, ali razumijem te ljude. Dok god im uzimamo pare, moramo i da ih poštujemo“, smatra Radunović.

Labudović je kazao je da njegov predlog nije zaštita bilo čijih interesa. Rukovodio se, kako je istakao, problemom sa kojim se suočavaju građani pilikom primjene zakona.

„Duboko sam svjestan implikacija korišćenja duvanskih proizvoda na zdravlje. To ne osporavam, samo tražim odgađanje na godinu, ne da bih zaštitio kafedžije, jer i ne idem u kafanu“, poručio je Labudović.

Zabrana donijela loše manire

Navodeći da „usred Menhetna postoje specijalni lokali za pušače“, Mehmed Zenka (DUA) rekao je da tako nešto treba učiniti i u Crnoj Gori.

„Zašto ja da se kažnjavam ako sam pušač i ako hoću da popijem kafu uz duvan. I kafa je štetna kao duvan. Ko će mene da ubijedi da izduvni gasovi nijesu štetni više od duvana, ali to ne možemo zabraniti“, rekao je Zenka.

Uvjerena da će tek doći do pada prometa kada dođe zima, jer neće raditi bašte kafana i restorana, Veselinka Peković (SNP) rekla je da je zabrana pušenja donijela „ne tako lijepa ponašanja“.

„Ljekari puše ispred bolnica, poslanici ispred Skupštine, profesori ispred škole. Zamislite kako se ugrožava dostojanstvo ljekara koji ispred bolnice zapali cigaretu“, rekla je Peković. Branka Tanasijević (DPS) kazala je da bi nova korekcija zakona morala biti mnogo složenija, poručujući da nije isto pušiti u kafani ili u školi.

Poslanik SDP-a Ervin Spahić ocijenio je da je i gojaznost štetna po zdravlje, ali da niko nije zabranio proizvodnju pršute. On je kazao da nijedan restriktivni zakon nije riješio problem pušenja.

Bonus video: