Gojković: Pristupanje NATO ne interesuje ni partije ni građane

Vesko Pejak iz Alternative kazao je da se aktuelna vlast koja, prema njegovim riječima narod gura u nasilje, jedino može smijeniti ulicom
359 pregleda 30 komentar(a)
anti NATO protest Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
anti NATO protest Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 18.04.2017. 19:51h

Na anti NATO protestu, koje je u Nikšiću organizovala Alternativa Crna Gora u saradnji sa pokretom “Sloboda narodu” i Pokretom za neutralnost, okupilo se nešto preko stotinu Nikšićana.

Ljubica Gojković, predstavnica pokreta "Sloboda narodu", koja je vodila skup, kazala je da pitanje ulaska Crne Gore u NATO izgleda nije tema koja previše opterećuje kako građane, tako i dio opozicije, jer da jeste na platou kod zgrade Opštine u Nikšiću bilo bi na hiljade ljudi koji brane pravo na izbor.

"Pošto su otuđili sve što se moglo otuđiti, pošto su zavadili jedan narod, sada žele da instaliraju ‘milosrdnog anđela’ u Crnoj Gori kako bi Crnogorci mogli da vode neke nove ratove za mir, ali sada za tuđe interese i tuđe globalne igre", kazala je Gojković i dodala da će "okupatori usrećiti Crnu Goru kao što su usrećili Irak, Siriju, Libiju, Avganistan…"

Prema njenim riječima vlast ne želi referendum jer se boji glasa naroda, a zbog straha od "NATO šefova" građanima ove godine, kako je kazala, nijesu dozvolili da se "poklone nevinim žrtvama NATO agresije".

Njen kolega iz pokreta "Sloboda narodu" Boško Vukićević zamolio je prisutne da minutom ćutanja odaju poštu djevojčici Milici Rakić koja je na jučerašnji dan stradala od NATO bombi. Umjesto da se, kako je kazao, vlast zalaže za očuvanje "privilegovane neutralnosti" oni čine sve što je u njihovoj moći da "zemlju na prevaren i nasilan način gurne na poprište sukoba i na liniju vatre".

"Njihovo crtanje meta po tijelima građana Crne Gore je dio detaljno osmišljenog plana koji podrazumijeva žrtvovanje i prodaju naroda zarad personalnih interesa vrhuške diktatorskog režima”, kazao je Vukićević i dodao da dok se rješava pitanje mira ili rata opozicija “sramno ćuti” umjesto da se ujedini.

Podsjetio je da je policija organizatorima skupa poručila da će snimati sva dešavanja prije, za vrijeme i nakon skupa želeći valjda, kako je kazao, da im stave do znanja da su pod prismotrom i da dobro obrate pažnju na to šta će govoriti i kako će se ponašati.

"Udbaški premijer Marković je takođe ovih dana prijetio naistomišljenicima. I sami crnogorski diktator Milo Đukanović svima koji se suprostavljaju diskriminatornim i aparthejdskim politikama vlasti poručio je da je za njih rezervisao ljekovite terapije. Da lit e ljekovite terapije podrazumijevaju uobičajenu upotrebu pendreka, suzavaca i bojnih otrova, ili je diktator spremio i neke novotarije po NATO standardima”, pitao je Vukićević.

Spasoje Tomić iz Nove srpske demokratije pozvao je narod da ako "vlast uspije da Crnu Goru na silu ugura u NATO" da se prema NATO vojsci ponašaju kao prema okupatorskoj vojsci i da ih dočekaju onako kako su se uvijek dočekivali okupatori.

Vladimir Đapić iz Alternative kazao je da mu nikada nije bila jasna izreka da se zločinac vraća na mjesto zločina, a da pogotovo ne može da shvati kako je to kada žrtva poziva zločinca da se vrati na mjesto zločina što ovih dana, kako je kazao, radi aktuelna vlast u Crnoj Gori koja to radi zarad vlastitih interesa. Pitao je "kako neko može zaboraviti žrtve NATO agresije u bivšoj Jugoslaviji, porušene mostove, uništene bolnice, škole".

“Oni su sve zaboravili, svega se odrekli. Njima odavno ništa nije sveto, oni odavno ni u šta ne vjeruju, njihov jedini bog su pare”, kazao je Đapić.

Poručio je da će svako ko na dan glasanja o pristupanju Crne Gore NATO savezu bude ušao u Skupštinu biti smatran veleizdajnicima. Poručio je da niko nema pravo na pasivnost, jer su u pitanju odsudna vremena i da je vrijeme da se nešto preduzme.

"Zbog potomaka kojima nećemo ostaviti ništa osim dugova, zbog predaka kojima se kosti u grobovima prevrću zbog ovoga što radimo moramo biti hrabri, istrajni i dostojanstveni i moramo braniti Crnu Goru po svaku cijenu. I bolji od nas su dali živote za ovaj krš, ali su time zaslužili besmrtnost", poručio je Đapić.

Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost kazao je da u Crnoj Gori građani imaju problem sa “lokalnim NATO-om”, sa “ljudima koji su sebi dali za pravo i moć da suverenitet naroda uzmu na sebe”, “sa lokalnom armadom koja je samo izvođak radova globalnih sila”.

"Naša borba se neće završiti sa ratifikacijom. Doći će vrijeme kada će njihove odluke biti preispitane. Neka nova Skupština, legalna i legitimna, izvrgnuće ruglu sve njihove odluke i kao što sun as uvukli u Nato bez našeg pitanja, tako će nas morati saslušati kada budemo raspisivali referendum o izlasku iz te organizacije”, poručio je Jovović.

Aleksa Kankaraš iz Socijalističke narodne partije kazao je da veliki govori nijesu potrebni jer svi pamte 24. mart 1990.godine i "78 dana i noći NATO agresije" uz poruku da slobodarska Crna Gora ne smije zaboraviti zločin.

Vesko Pejak iz Alternative kazao je da se aktuelna vlast koja, prema njegovim riječima narod gura u nasilje, jedino može smijeniti ulicom.

"Istina je da nasilje ništa ne rješava, ali ko nas je gurao u nasilje 27 godina? Jesmo li ih molili da se ne zatvaraju fabrike, da se ne gase radna mjesta, da ne kradu. Gurnuli su nas u mračnu prostoriju iz koje nas samo nasilje može izvesti. Jedini način da se ova vlast makne je sa ulice”, kazao je Pejak.

Prema njegovim riječima jedino će se na ulici vidjeti pravo lice svih iz opozicije.

"Jedino ulica rješava situaciju u Crnoj Gori. Ne možemo čekati četiri godine nove izbore da opet budu pokradeni. Ako ne mogu normalno da živim, onda ću nenormalno da umrem”, poručio je Pejak.

Radislav Stanišić, predstavnik komunista, kazao je da je za njih NATO "udarna pesnica zapadnog imperijalizm koja štiti interese krupnog kapitala uz svestranu pomoć svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Haškog suda, brojnih naučnih institucija i SAD-om, kao svjetskim policajcem”.

Bonus video: