Gone funkcionere, neće da kažu koje

Podneseno 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv tivatskih funkcionera, najviše lani
94 pregleda 0 komentar(a)
novac, suđenje, Foto: Shutterstock
novac, suđenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2018. 19:14h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) podnijela je od 2016. godine 25 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv tivatskih funkcionera, zbog nedostavljanja godišnjih izvještaja o prihodima i imovini, odnosno nepotpunih i netačnih podataka.

Potvrdio je to “Vijestima” portparol ASK Svetozar Trebješanin, ali nije dostavio imena lokalnih javnih funkcionera koje prekršajno goni zbog kršenja zakonskih obaveza.

“ASK ne objavljuje podatke o licima protiv kojih je pokrenula prekršajne postupke, u skladu sa Mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka od 20. februara 2018. godine, u kojem ta Agencija konstatovala da objavljivanje podataka o prekršajnim postupcima bez saglasnosti lica na koje se podaci odnose, nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. U navedenom Mišljenju je Agencija konstatovala da se odluke sudova za prekršaje mogu objavljivati od strane samih sudova za prekršaje pod uslovima i na način propisan Zakonom o prekršajima...“, pojasnio je Trebješanin.

Od do sada pokrenutih 25 prekršajnih postupaka, ASK je 23 prokrenula zbog nedostavljanja redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini (5 u 2016, 15 u 2017. i 3 u 2018.), i 2 prekršajna postupka za dostavljanje nepotpunih i netačnih podataka, po jedan u 2016. i 2017.

Provjera potpunosti i tačnosti redovnih Izvještaja o prihodima i imovini predatih u 2018. će biti sprovedena nakon 1. juna 2018, kada ističe rok za okončanje kontrole u toku koje je Agencija provjeravala koji javni funkcioneri nijesu u 2018. podnijeli redovne godišnje Izvještaje o prihodima i imovini”, istakao je Trebješanin.

“Vijesti” su ranije objavile da u najnovijim imovinskim kartonima koje su ASK-u predali ove godine, gradonačelnica Tivta Snežana Matjević (DPS) i potpredsjednik Opštine i lider OO DPS Tivta Siniša Kusovac nisu prijavili imovinu na osnovu koje su krajem prošle godine konkurisali i od Opštine dobili kredite pod izuzetno povoljnim uslovima za rješavanje stambenog pitanja, odnosno poboljšnje uslova stanovanja.

Bonus video: