Gošović: Novi sistem se mora isprobati

“Nešto slično se dogodilo u martu 2006. godine kada je, uoči referenduma, izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi produžen mandat odbornicima u 11 opština. Ipak, do sada se nije dešavalo da se poništi već donešena odluka o raspisivanju izbora”, kazao je Gošović
0 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Neven Gošović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.03.2016. 20:10h

Zakazivanje izbora u Tivtu istovremeno sa parlamentarnim moglo bi ugroziti primjenu novog izbornog zakonodavstva, smatra poslanik Demokrata Neven Gošović. Komentarišući najavu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da bi mogao odložiti datum izbora u Tivtu, Gošović je kazao da je glasanje u tom gradu trebalo da budu glavna provjera elektronske identifikacije birača prije nego ona bude primijenjena na parlamentarnim izborima.

“Izbori u Tivtu su trebali da budu njihova najbolja provjera novih pravila, kako bi se do parlamentarnih izbora otklonile eventualne neregularnosti. Istovremenim održavanjem lokalnih i parlamentarnih izbora dolazimo u opasnost da tek tada provjeravamo u praksi novi sistem ”, kazao je Gošović, navodeći da treba obezbijediti uslove za održavanje fer izbora ali i provjeriti novi sistem u praksi prije glasanja za državni parlament.

Vujanović je kazao da je spreman da promijeni odluku o raspisivanju izbora u Tivtu za 17. april, kako bi dao vremena predstavnicima vlasti i opozicije da nastave parlamentarni dijalog. Podsjećajući da Vujanović nikoga od učesnika dijaloga nije konsultovao prije zakazivanja izbora, Gošović je kazao da Vujanović može odložiti izbore promjenom odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Nešto slično se dogodilo u martu 2006. godine kada je, uoči referenduma, izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi produžen mandat odbornicima u 11 opština. Ipak, do sada se nije dešavalo da se poništi već donešena odluka o raspisivanju izbora”, kazao je Gošović, podsjećajući da su u Tivtu već započeti zakonski procesi za održavanje izbora.

Bonus video: