Govor Đukanovića na kongresu DPS-a: Odlučno suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta

"Demokratska partija socijalista je politička snaga koja je osmišljeno i istrajno mijenjala Crnu Goru. Uvijek nabolje."
18984 pregleda 101 komentar(a)
Đukanović na kongresu, Foto: Boris Pejović
Đukanović na kongresu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2019. 17:21h

Crna Gora je danas, više nego ikada u istoriji, savremena država koja zna šta hoće i kako to može da ostvari, kazao je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i dodao da se mora suzbiti osporavanje crnogorskog identiteta.

On je, na Osmom kongresu DPS-a, rekao da su sva postignuća Crne Gore rezultat politike koju je predvodila ta stranka, prvih godina samostalno, a onda u aranžmanu sa partijama u koaliciji.

„Crna Gora je danas, više nego ikad u istoriji, svoja i savremena država, zna šta hoće i kako to može ostvariti, i dalje odlučno i stabilno na putu emancipacije i razvoja“, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, uvažavajući istorijsko iskustvo i savremene društvene trendove i potrebe crnogorskog društva, neophodno je da imamo koncepcijski jasno osmišljenu identitetsku politiku.

„Nakon gotovo cjelovjekovnog državnog diskontinuiteta i nakon tek 13 godina obnovljene nezavisnosti, jasno je da je naš primarni interes snaženje državnog identiteta Crne Gore koji je neupitan za većinu njenih građana“, kazao je Đukanović.

kongres DPS
Sa kongresa(Foto: Boris Pejović)

DPS, kako je naveo, veoma uvažava potrebu svih nacionalnih i vjerskih zajednica u Crnoj Gori da iskazuju i afirmišu svoje identitete.

Kako je dodao, svaki od tih identiteta smatraju zajedničkim bogatstvom, zato se odlučno protive svakom pokušaju osporavanja ili nametanja identiteta.

„U tom kontekstu moramo odlučno suzbiti istorijski uporno i grubo osporavanje crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta i pravilno ga protumačiti kao inoviranu platformu borbe protiv naše najvrjednije tekovine – nezavisne i slobodne države Crne Gore“, naglasio je Đukanović.

Kako je naveo, najveća je obaveza subjekata vladajuće politike da na tu osjetljivu temu pokreću i vode tolerantan dijalog sa svim relevantnim subjektima društvenog života u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da kroz tu prizmu gledaju i na aktuelne dileme o crkvenom pitanju.

Prema njegovim riječima, Zakon o slobodi vjeroispovijesti potreban je Crnoj Gori da bi na savremen način uredio najvažnija pitanja odnosa države i vjerskih zajednica.

„On ne pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno mijenja vlasničke odnose. Ali, svaka država, pa i naša, ima pravo i obavezu da provjeri da li su ti odnosi u vremenima društvenih meteža s početka i s kraja 20. vijeka, pretrpjeli nelegalne promjene koje nemaju pokriće u vjerodostojnoj arhivskoj dokumentaciji“, kazao je Đukanović.

DPS, kako je rekao, ima razumijevanje za očekivanja jednog dijela javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Govoreći o integraciji Crne Gore u EU, Đukanović je naveo da je država spremna da dosljedno ispuni sve uslove za članstvo, postane dio evropskog sistema vrijednosti i obezbijedi građanima kvalitetan život.

On je rekao da je suštinska evropeizacije Crne Gore i Zapadnog Balkana mnogo bitnija od određivanja datuma ulaska u EU.

Prema njegovim riječima, pobjeda na predsjedničkim izborima, nakon parlamentarnih 2016. godine, predstavljala je još jednu potvrdu učvršćene dominacije proevropske politike u Crnoj Gori.

Đukanović je kazao da su prethodne četiri godine bile vrijeme intenzivnog ekonomskog razvoja Crne Gore i da je država sačuvala i dodatno učvrstila reputaciju jedne od najdinamičnjiih ekonomija Evrope.

Kako je naveo, zajedničko 90-im i današnjem vremenu je zabluda i nepravedni stereotip da društva Zapadnog Balkana ne mogu da žive kao multietnička i da je zato potrebna rekonfiguracija regiona.

“Naš odgovor je jasan. Ne, hvala! Pokušavamo da živimo kao sav normalan svijet. Evropeizovaćemo Crnu Goru i pokušati da doprinesemo takvo procesu na Zapadnom Balkanu”, poručio je Đukanović.

On je rekao da bi sve bilo lakše kada bi na drugoj stani imali partnera koji podstiče.

Kako je dodao Đukanović, EU je suočena sa posljedicama kriza, migracijama, Bregzitom, a još nema ni nagovještaja u kom bi pravcu mogao da se razvija scenario prevazilaženja ugrožene globalne konkurentnosti Evrope.

„Brisel afirmiše politiku proširenja EU, ali ona je voljom, pokazuje se, važnijih centara političke moći suštinski zaustavljena, ili prolongirana na duži rok. To nas kao Evropljane više brine, nego što nas brine dinamika proširenja kao Balkance", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović
Đuknović(Foto: Boris Pejović)

Kako je naveo, vizija na evropeizaciji Crne Gore ne gubi na aktuelnosti.

„Članstvo u EU ostaje naš strateški cilj, sa punom sviješću da njegovo ostvarenje neće zavisiti od naše političke volje i posvećenosti reformama“, kazao je Đukanović.

DPS, kako je istakao, je politika snaga koja je osmišljeno i trajno mijenjala Crnu Goru, uvijek na bolje.

„Slijedili smo beskompromisno svoju viziju u koju su utkani svi najvažniji nacionalni intersi Crne Gore, od očuvanja mira, stabilnosti i multietničkog sklada, preko obnove nezavisnosti, ekonomskog i demokratskog razvoja i integracije u evropski i evroatlanstki sistem vrijednosti, odvažno, bez uzmaka pred brojnim objektivnim preprekama“, kazao je Đukanović.

On je citirao Nelsona Mendelu, koji je rekao da "uvijek izgleda nemoguće, dok se ne uradi".

"U vrtlogu 90-ih, uprkos početnom nerazumijevanju globalnog karaktera tadašnjih procesa, zavedenosti emocijom jugoslovenstva, suočeni sa izborom između rata i mira, odabrali smo mir, stabilnost, suživot svih vjera i nacija i uspjeli da odbranimo tu vrijednost, što nikome nije pošlo za rukom", naglasio je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora uspostavila održivost, a uskoro potom odličan tempo razvoja crnogorske ekonomije.

“Točak istorije smo okrenuli na drugu stranu i utrli put nezavisnosti i evropeizaciji Crne Gore“, dodao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora, kao dio SFRJ, 1999. godine odbila da uđe u unarijed izgubljeni i besmisleni rat sa najmoćnijom alijansom na planeti.

“Da smo se tada pokolebali, NATO i EU bi nam danas bili veoma udaljeni, ako bi Crne Gore uopšte i bilo. Ali nijesmo, jer smo bili u stanju da jasno artikulišemo i odbranimo svoj nacionalni interes umjesto da se prepustimo tuđem”, dodao je Đukanović .

Obnova nezavisnosti, kako je naveo, došla je kao logičan izraz posvećenosti viziji koja ih je vodila.

„Uspjesi koji su uslijedili, članstvo u NATO i napredak na putu evropske intetgracije učvrstili su naše uvjerenje da smo na starteški dobrom koridoru“, rekao je Đukanović i zahvalio koalicionim partnerima za odgovoran i patriotski odnos prema zajedničkom državnom domu.

On je kazao da se u tako intenzivnim promjenama prevashodno morala mijenjati DPS.

“Od partije pokreta sa dominantnim komunističkim nasljeđem u kojoj je živjelo dvojno srpsko-crnogorsko nacionalno osjećanje i želja za održanjem monopolske vlasti, do danas organizovane, moderne i snažne građanske partije lijevog centra, sposobne da prepoznaje matične političke procese na globalnoj, evropskoj i regionalnoj sceni”, naveo je Đukanović.

DPS je, kako je dodao, partija koja politiku ne percipira kao umijeće manipulisanja ljudima.

„Svestrani i ubrzani društveni progres koji moraju imati benefite po životni standard svakog pojedinca imperativni je prioritet odogovrne državne politike“, kazao je Đukanović.

On je dodao da je taj cilj opterećen brojnim ograničenjima koja su se posljednjih godina dodatno uvećala.

"Ako je nestrpljenje građana i nerealno očekivanje da se vijeme izgubljeno tokom istorije nadoknadi tokom noći, i da uvijek neko drugi obezbijedi bolji život svakom pojedincu univerzalna iluzija, ona je posljednjih godina dobila prostor zahvaljujući dramatičnom gubitku kvaliteta politike kao djelatnosti, praćenom posustajanjem EU da odigra do kraja ulogu katalizatora ujedinjenja evropskog kontinenta", rekao je Đukanović.

Govoreći o periodu između dva kongresa, Đukanović je rekao da su ga obilježili nezapamćeni pritisci dijela domaće javnosti, podržani iz okruženja, čiji je cilj bio promjena kursa Crne Gore, odnosno odustajanje od članstva u NATO-u.

Kako je naveo, svakodnevno, duže od godinu, pojačavala su se prijeteća upozorenja Crnoj Gori što joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja.

“To je predstavljalo pogonsko gorivo neodgovornim i plaćenim organizatorima protetsa koji su po uhodanoj matrici pokušali zloupotrijebiti nezadoovljstvo dijela građana za svoje političke ciljeve. Tako da je finalni scenario nasilnog preuzimanja vlasti iznenadio samo beznadežno politički neobaviještene“, naveo je Đukanović.

U tim procesima, kako je dodao, snažila je gordost i odlućnost državne politike da ne dozvoli da se razmahne i izmakne kontroli takav „retrogradni, anticrnogorski proces čije bi posljedice značile ponovno gušenje crnogorske slobode i prava na upravljanje vlastitom budućnošću".

“Danas se javno sudi akterima tog beščašća i šalje jasna poruka da Crna Gora više nikad neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire pravo na bolju budućnost njenih građana”, kazao je Đukanović

Govoreći o članstvu u NATO-u, on je naveo da je to bila kruna reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih i ekonomskih standarda.

Đukanović je kazao da je zadovoljan što su na kongresu prisutni pouzdani parneri sa kojima žele da i dalje budu okosnica državotvovne vladajuće koalicije, kao i oni koje, uprkos političkim razlikama, poštuju.

Bonus video: