Gracijani: Vojska Crne Gore napravila impresivan progres u protekloj deceniji

Navodi se da je Samardžić upoznao Gracijanija sa dostignućima u reformi odbrambenog sistema i razvoju sposobnosti VCG, posebno naglašavajući planove modernizacije u narednom periodu i projekcije za budući doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti NATO
107 pregleda 11 komentar(a)
Dragan Samardžić, Klaudio Gracijani, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Dragan Samardžić, Klaudio Gracijani, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 11.10.2016. 10:42h

Vojska Crne Gore (VCG) napravila je impresivan progres u protekloj deceniji, ocijenio je načelnik Generalštaba italijanskih oružanih snaga, Klaudio Gracijani, u razgovoru sa crnogorskim kolegom Draganom Samardžićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Samardžić se tokom prvog dana zvanične posjete Rimu sastao sa Gracijanijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj vojnoj saradnji i mogućnostima njenog proširenja i unaprjeđenja.

Navodi se da je Samardžić upoznao Gracijanija sa dostignućima u reformi odbrambenog sistema i razvoju sposobnosti VCG, posebno naglašavajući planove modernizacije u narednom periodu i projekcije za budući doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti NATO.

„General Gracijani je ocijenio da je progres koji je VCG napravila u protekloj deceniji impresivan i izrazio spremnost da u duhu dobrosusjedskih odnosa, Oružane snage Italije još snažnije podrže proces vojne integracije u NATO“, kaže se u saopštenju.

Dvojica načelnika su razgovarala i o modalitetima buduće saradnje u okviru Alijanse, posebno se osvrćući na pojedina pitanja od zajedničkog interesa, kao što su nadzor i zaštita vazdušnog prostora, bezbjednost na Jadranu i multilateralna saradnja u okviru regionalnih bezbjednosnih inicijativa.

Kako je najavljeno iz Ministarstva, Samardžić će drugog dana posjete obići italijansku Komandu za združene operacije, gdje će se bliže upoznati sa trenutnim statusom Operacije pomorskih snaga EU u Mediteranu.

„Ambasada Crne Gore u Rimu značajno je pomogla u organizaciji i koordinaciji aktivnosti u vezi sa posjetom načelnika Generalštaba VCG Italiji“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: