Građanine, za koga glasaš na popisu?

Bez obzira o kom se vidu kampanja radi, ona je fokusirana na pitanja koja se odnose na izjašnjavanje građana o nacionalnosti i jeziku.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2011. 20:57h

Kako se odbrojavanje do početka popisa približilo kraju, tako su se pojačale propagandne poruke kojima se građani podsjećaju ko su, što su i kako da odgovore na "teška" pitanja iz popisnog listića.

Kao i uoči izbora, nakon bilbord poruka odakle su nacionalni savjeti predstavnicima svojih naroda sugerisali kako da se izjasne, kampanja se preselila i na TV ekrane i internet - Srpskom savjetu, koji danima poziva građane da se izjasne kao Srbi, pridružio se i, do sada nepoznati, Forum Patria, odakle je Crnogorcima poručeno da ne zaborave svoj identitet.

I dok se za sada te dvije poruke plasiraju samo preko signala privatnih i televizija sa etničkim predznakom u imenu, na Javnom servisu odlučili su da je pravo vrijeme za emitovanje dva serijala - o crnogorskom jeziku i identitetu.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić o bošnjačkom pitanju je prošle sedmice pričao sa turskim premijerom Erdoganom

Bez obzira o kom se vidu kampanja radi, ona je fokusirana na pitanja koja se odnose na izjašnjavanje građana o nacionalnosti i jeziku, iako na ta pitanja niko nije dužan da odgovori.

Upućeni vjeruju da su za pravi pritisak pred aprilski popis zaduženi političari, koji svakodnevnim porukama podgrijavaju atmosferu.

Aktuelna crkva na Rumiji i Strategija Beograda

U tom kontekstu posmatra se i ponovo otvaranje slučaja crkve na Rumiji i novo zatezanje odnosa između Crne Gore i Srbije povodom Strategije Beograda o saradnji matične države sa Srbima u regionu.

Iako su gotovo svi političari apostrofirali važnost da se građani na popisu izjasne slobodno i bez pritisaka, neki od njih ne propuštaju priliku da se u svakoj izjavi dotaknu tog "statističkog pitanja".

Lider Nove Andrija Mandić posljednjih dana pojačao je spoljnopolitičku aktivnost prema Srbiji, pa se u razmaku od nekoliko dana sreo sa princom Aleksandrom Karađorđevićem, te Vojislavom Koštunicom i Velimirom Ilićem.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić o bošnjačkom pitanju je prošle sedmice pričao sa turskim premijerom Erdoganom.

Predstavnici HGI sastali su se sa Ivom Josipovićem, hrvatskim predsjednikom. Bilbordi preko kojih su oni slali poruke bili su na meti vandala.

Bonus video: